МНИ награди участници в конкурса „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

26/05/2023


На 25 май 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествената церемония за връчване на наградите на Националния ученически конкурс за написване на историческо есе „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“. 

Конкурсът се организира за втора поредна година със съдействието на Министерството на образованието и науката в партньорство между Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българското сдружение на родовете от Македония и Македонския научен институт. 

Той има за цел да обогати националната памет за приноса на българите от Македония и Одринска Тракия за развитието и просперитета на България чрез личния пример на предците и потомците, както и да популяризира сред учениците родолюбието на българите от Македония и Одринска Тракия през Възраждането и епохата на национално-освободителните борби, включително през Илинденско-Преображенското въстание, чиято 120-годишнина отбелязваме през тази година. 

В конкурса взеха участие ученици от всички краища на България, като представените работи се отличават със задълбоченост, ангажираност и дълбока личностна позиция. На тържеството присъстваха заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, представители на Администрацията на президента на Република България, деканът на Историческия факултет проф. д-р Мира Маркова, проф. д-р Георги Николов, председател на Македонския научен институт и доц. д-р Наум Кайчев, зам.-председател на Македонския научен институт, който бе водещ на събитието. 

Сред подкрепящите инициативата е вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова. От нейно име поздрав поднесе г-жа Милена Димитрова. В поздравителния адрес вицепрезидентът искрено поздравява участниците в конкурса за усърдието им да съхраняват българската родова памет и нашето общо безценно наследство. „Убедихме се колко е важно посланието на конкурса, в който деца разказват семейни истории и неподправени свидетелства за миналото ни. Няма как да се подмени човешката памет. Тя е неделима и свещена“, се казва още в поздравителния адрес. 

Проф. Георги Н. Николов връчи специалната награда на Македонския научен институт – на Емил Боцев, ученик от ХІ клас от Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ в гр. Гоце Делчев. В словото си председателят на МНИ поздрави учениците за родобюбивото им дело да издирят корените на своите предци от Македония и Одринска Тракия.








0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024