Свети Дух – Ден на Македония в Благоевград и региона

15/06/2023


От 1990 г. както в цялата страна, така и в Благоевград постепенно започна въстановяване автентичното извънцърковно послание на големия християнски празник. На 3 юни, събота, точно в навечерието на 8-та седмица от Възскресение Христово за втора поредна година бе проведен планински възпоменателен поход. Той бе организиран от неправителствените сдружения „Български щит“ и от „Млад планинар“ – гр. Петрич. 

Маршутът бе: паркинга на с. Рожен, община Сандански, - село Кашина – параклиса на „Св. Троица“ в землището на с. Пирин. Разстоянието, около 25 клм бе изминато успешно, а вечерта около лагерния огън пред ученици от Петрич, гр. Ямбол, планинари от Русе и София, доц. д-р Димитър Тюлеков, изнесе беседа пред участниците в похода. 

В словото си, последвано от множество въпроси и от смислен разговор той изтъкна произхода, народностния смисъл и политическите измерения на битката за общобългарска воля с цел запазване духовното единение на нацията. В неделя, Петдесетница всички се включиха с щафетно литературно четене по „Хайдушки копнения“ на П. К. Яворов. 

Поетът-революционер преди 120 години пребивава в пещерата, днес наречена „Яворова дупка“ и масово посетена от участниците в похода през 2022 г. 

Понеделник, 5 юни, „Св. Дух“ след празничната служба в храма „Въведение Богородично“, от 12 часа при мемориала на Делчевия род бе отслужена панихида с цел молитвен упокой душите на падналите наши съотечественици за свободата на Македония. 

Традиционната проява бе по инициатива на МНИ – Филиал Благоевград. Гост на събитието бе г-н Радослав Тасков, председател на Общински съвет – Благоевград. Сред почетните участници в проявата бяха и семейство Александър и Цветанка Караджови, емигранти от 1988 г. и представители на МПО „Правда“ – Торонто, Канада. 

Пред членовете на МНИ, както и пред привърженици и симпатизанти на ВМРО-БНД, нейният общински ръководител, Вангел Тодоров, произнесе слово за Духовден – Денят на Македония. 

С думите си той също подчерта трите основни посоки при отбелязването на „Св. Дух“, ден на помен и на памет, на протест срещу асимилаторските режими в миналото и днес да погребат общобългарския дух в географската област Македония, както и насъщната потребност от ежедневна действена съпричастност спрямо съвременните проблеми на днешните поколения македонски българи. 

Събота, 10 юни, краят на седмицата бе отбелязан и с публична проява в с. Долна Градешница, община Кресна. Тя стана факт по предложение на Стоян Акареев и Николай Георгиев, кметове на селото и в общинския център. Поводът бе 100 години от основаването на село Долна Градешница. 

На тържествено обощоселско събрание-концерт бе прочетен поздравителен адрес от Македонския научен институт – София, а колегата доц. Ваня Стоянова от Македонския научен институт и от Тракийския научен институт взе експертно участие във вече успешно тиражирания документален филм „Долна Градешница, 100 години“. 

Доц. д-р Димитър Л. Тюлеков
11 юни 2023 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024