Българската общност в Битоля тържествено отбеляза 24 май

03/07/2023


Снимка: Зоранчо Маринков

Празникът на светите братя Кирил и Методий – 24 май, който е и ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, беше отбелязан от българската общност в Битоля с няколко събития. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 6.

На 25 май Генералното консулство на страната ни във втория по големина град в РСМ организира специален прием. На събитието присъстваха много гости, между които бяха представители на български сдружения и българи от Битоля и от другите градове на консулския окръг, дипломати и служители на консулството, както и приятели на България. В изложбения салон на Генералното консулство присъстващите гости бяха приветствани от генералния консул на България в Битоля, г-н Николай Димитров. 

Той поздрави всички, които отбелязват 24 май и изпрати послание да бъдем винаги заедно, да пазим авторитета на България, за да може съответно и тя самата също да пази своите сънародници по света. Гостите на приема можеха да погледнат и видео от празничното послание на доскорошния министър на външните работи на България Иван Кондов, както и от изпълнението на химна на българската просвета – песента „Върви, народе възродени“. Всички присъстващи можеха да си вземат книга или брошура с информации за България, бяха раздадени и специално направени малки знаменца за празника. 

В навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, сдружението за „Македонско – българско приятелство“ от Битоля за седма поредна година организира литературно-художествен конкурс на тема „АЗ, БУКИ, ВЕДИ – мост на нашето духовно свързване със света“. Участие на конкурса взеха ученици от основни и средни училища от Битоля и други градове. За първи път в конкурса се включиха и деца от детското художествено студио „Малък Битолски Монмартър“. С приветствие към участниците се обърна г-жа Маринела Петреска, председател на сдружението за Македонско – българско приятелство. 

Най-добрите творби бяха отличени с награди, а всички останали участници получиха грамоти и книгата „Моята България“, предоставена от Фондация „Българска памет“ и нейния председател д-р Милен Врабевски.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024