Казусът с родния дом на Димитър Талев влезе в парламента

04/07/2023


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 6 

 „Собственичката на родния дом на Димитър Талев в град Прилеп, Република Северна Македония – Снежана Аческа, призовава българската държава да купи имота и да го поддържа“. Това обяви пред депутатите в Комисията по политиките за българите извън страната Димитър Панчев, председател на сдружение „Куберовъ воинъ“ и наследник на Димитър Талев. Той посочи още, че къщата вече е започнала да се руши и това изисква спешни действия. „Тази къща отново трябва да се превърне в средище на българския дух и култура. Собственичката Снежана Аческа е българска гражданка, всички наследници на Димитър Талев са категорични, че сградата трябва да се превърне в музей на българската литература и култура. 

Има и друг собственик, с когото също трябва да се проведат преговори или да бъде закупена частта на Аческа. Тя има здравословни проблеми, но време за решение на въпроса няма“, каза още Панчев. Димитър Панчев посочи, че издателят Манол Пейков е пожелал да закупи къщата, но продажбата още не е осъществена. На свой ред депутатът и член на Комисията по политиките за българите извън страната Манол Пейков потвърди, че собственичката на къщата е в тежко здравословно състояние и рядко излиза от вкъщи, но се прави всичко възможно за ускоряване на сделката по нейното закупуване. 

„Правим всичко възможно да ускорим процеса. Имам окончателен, а не само предварителен договор. Всичко е въпрос на процес. Два месеца не са много за придобиване на имот, има проблем и със собствеността, една част от двора е отцепен, но нашите намерения са да стигнем до край и да превърнем къщата в културен център“, обясни Пейков. Депутатът потвърди, че имотът е в много тежко състояние. „Мисля, че това е най-старата къща, запазена в оригинален вид. От 1926 г. е, имаме оригинален нотариален акт на сръбски език. В момента, в който придобием собствеността, което ще стане в идните две или три седмици, ще я направим център за литература и превод, ако разполагаме с ресурс за това. Ще направим всичко възможно да я предпазим от препродажби и тя да остане на българския народ“, допълни той.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024