Среща на ръководството на МНИ с академик Бекир Мета

07/07/2023

На 5 юли 2023 г. част от ръководството на Македонския научен институт проведе работна среща с академик Бекир Мета от Историческия департамент на Албанската академия на науките. От страна на МНИ в работната среща участваха проф. д-р Георги Н. Николов, председател на МНИ; доц. д-р Наум Кайчев, зам. председател на МНИ; Владимир Митов, научен секретар на МНИ и д-р Антон Панчев, член на МНИ, специалист и преподавател по албански език. 

Бяха обсъдени намерения за сътрудничество в областта на историческата наука. Предвижда се организирането на съвместни научни форуми, както и разменни посещения на български и албански учени в архивите на двете държави. Открива се възможност за публикуване на български научни изследвания в официалните издания на Албанската академия на науките и на албански документи в сп. „Македонски преглед“. 

Академик Бекир Мета посочи, че в Р Албания има историци, които събират архивни материали за Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), които биха могли да се публикуват в България. Може да се работи в областта на българо-албанските връзки през вековете – от Средновековието до наши дни. 

Академик Бекир Мета беше запитан от членовете на МНИ за наличието в албанските библиотеки и архивни сбирки на документи и други материали от Средновековието, от османо-турски архиви и италиански документи от периода на Втората световна война. 

Албанският историк и учените от МНИ се надяват този разговор да не остане само на думи, а да се започнат конкретни действия за сътрудничество в областта на историческата наука.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024