Нова библиография на български медиевист

11/07/2023

На 3 юли от 17 ч. в „Огледалната зала“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена книгата „Георги Н. Николов Биобиблиография (1957–2022)“ с автор и съставител доц. д-р Красимир С. Кръстев. 

На събитието присъстваха негови състуденти, колеги и историци, на които е преподавал. Проф. Надя Манолова-Николова (зам.-декан на Исторически факултет) откри представянето, като не пропусна да разкаже, за курса на проф. Георги Н. Николов, с когото са състуденти, а впоследствие преподаватели и колеги в СУ „Св. Климент Охридски“. „Биобиблиографията“, нейната структура и особености беше представена от съставителя, доц. Красимир С. Кръстев, който е възпитаник на проф. Георги Н. Николов. 

Проф. Милияна Каймакамова разказа обстойно за развитието на Георги Н. Николов като учен, за неговото впечатляващо по обем научно творчество (10 монографии и още няколко стотин публикации) и етапите в кариерното му развитие през годините. Тя не пропусна да спомене, че проф. Николов е един от преподавателите, който помага на студентите и в неучебно време, като ги снабдява с труднодостъпни публикации. Неговите лекции са поднесени увлекателно и студентите не ги пропускат. След това за човекът и ученият се изказаха негови приятели и състуденти. 

Накрая, проф. Георги Н. Николов благодари на всички, които са уважили с присъствието си представянето на „Биобиблиографията“. Той специално благодари на семейството си – на съпругата си и на дъщеря си. 

Всеки, който пожела получи книгата с автограф от съставителя, доц. Красимир С. Кръстев и от проф. Георги Н. Николов. 

Представянето на книгата завърши с пожелание „На многая лета“, чаша вино и колегиален разговор.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024