МНИ на тържествения концерт по повод 130 години ВМРО (БМОРК)

22/10/2023


На 21 октомври 2023 г. в Централния военен клуб в София, в навечерието на годишнината от основаването на ВМРО (БМОРК) се състоя тържествено събрание и концерт по повод 130-ата годишнина от създаването на историческата българска организация. Събитието бе организирано от Фондация ВМРО, Македонския научен институт и Българското сдружение на родовете от Македония. 


Бе прочетен поздравителен адрес, изпратен от президента на Република България г-н Румен Радев. Приветствени слова произнесоха г-жа Елисавета Шапкарева (председател Българското сдружение на родовете от Македония), проф. д-р Георги Н. Николов (председател на Македонския научен институт), Красимир Каракачанов (почетен председател на ВМРО – Българско национално движение), Александър Сиди и Ангел Джамбазки (съпредседатели на ВМРО – Българско национално движение). 

Сред присъстващите бе г-н Христо Христов, братов внук на Гоце Делчев, българина от Охрид, г-н Християн Пиндиков, много членове и симпатизанти на организацията С прекрасни изпълнения бе последвалия концерт, в който взеха участие Десислава Христова, българи от Молдова, ансамбъл „Гоце Делчев“ и народния певец Илия Луков. Тържеството завърши с голямо хоро, на което заедно с изпълнителите се хванаха и присъстващите гости в залата. 

 Приветствено слово на проф. д-р Георги Н. Николов (председател на МНИ) 

Уважаеми г-н Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО – Българско национално движение! 

Уважаеми господа съпредседатели на ВМРО – Българско национално движение Александър Сиди, Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов! 

Уважаеми г-н Юлиан Ангелов, главен секретар на ВМРО – Българско национално движение! 

Уважаеми членове на родолюбивата общобългарска организация! 
Дами и господа! 

Революционната организация е създадена преди 130 години на 23 октомври 1893 г. в Солун от шестима млади, образовани македонски българи, почти всички свързани по един или друг начин с Българската мъжка гимназия в града, носеща името на светите братя Кирил и Методий. Това са д-р Христо Татарчев от Ресен, Дамян Груев от с. Смилево, Битолско, Антон Димитров от с. Айватово, Солунско, Христо Батанджиев от Гюмендже, Иван Хаджиниколов от Кукуш и Петър Попарсов от с. Богомила, Велешко. 

Тe смятат че е дошъл моментът с революционни средства да се постигне свободата на родната област по модела на Източна Румелия. На следната 1894 – 1895 учебна година в Щип към тяхното дело се присъединява и младия учител Георги (Гоце) Николов Делчев от Кукуш. Три години след създаването си, на конгрес в Солун през 1896 г. Организацията приема първото си официално документирано име Български македоно-одрински революционни комитети (БМОРК). 

През 1902 г. по устав придобива името Тайна македоно-одринска революционна организация (ТМОРО), макар да е най-известна само като Вътрешна организация. Най-употребяваното име ВМОРО е уставно официализирано през 1905 г. През следващите години Организацията ще се разрасне, ще има широка мрежа от комитети и чети, ще вдигне голямото Илинденско- Преображенско въстание, ще отбранява българите не само срещу османския потисник, но и също срещу гръцките андарти, и сръбските четници. 

* * * 

Уважаеми съмишленици, 

През настоящата 2023 г. се навършват 100 години от основаването на Македонския научен институт през 1923 г. Още в ранните години на Вътрешната организация, през 1903 – 1905 г. бъдещият основател и най-дългогодишен председател на Македонския научен институт проф. Любомир Милетич се среща с редица войводи и ръководители-революционери, между които и са основателите Христо Татарчев и Даме Груев и записва техните разкази и спомени. 

Те са издадени впоследствие през 1925 – 1931 г. от Македонския научен институт като серия от 11 книги и до днес остават първостепенен извор за историята на Организацията и на Илинденско-Преображенското въстание. Така започва изследването на миналото и същността на Вътрешната революционна организация. Още в първия брой от първата годишнина – 1924 г. – на периодичното издание на МНИ – списание „Македонски преглед“ има спомени на Христо Коцев за дейността на Централния комитет в Солун, както и статия за началото на Вътрешната революционна организация от Христо Пейчев. 

Оттогава и до днес редица генерации учени от Македонския научен институт са отдавали дължимото за ролята на Организацията в историята на българския народ. Институтът е публикувал десетки книги и стотици студии и статии с документи, спомени и изследвания за Вътрешната организация и ще продължава да го прави. Нейното почетно място в Новата българска история е запазено! 

 Честита годишнина и НА МНОГАЯ ЛЕТА за идеалите на Вътрешната македоно-одринска раволюционна организация ! 

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !

Проф. дин Георги Николов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024