Албания разширява обучението по български език

12/10/2023


Албанската държава подкрепя учениците от българското национално малцинство в страната, които искат да учат български език. По този повод се обсъжда разширяване на обучението по български език и литература, стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката Галин Цоков и министъра на образованието и спорта на Албания Евис Куши в Тирана, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 9

„Ние като държава провеждаме политика в подкрепа на малцинствата – като се започне от началното образование и се стигне до всички следващи равнища“, каза министърът на образованието и спорта на Албания Евис Куши. Министър Цоков отбеляза, че България като страна член на ЕС винаги е подкрепяла Албания по пътя на нейната евроинтеграция. 

„Най-прекият път за добрите връзки между държавите е и подкрепа е чрез образованието и науката“, изтъкна той. Той посочи, че българските общности в Албания имат свои неделни училища, в които се изучава български език. Необходимо е обаче тяхната дейност да се разшири и обучението по български да има по-голям обхват. Има идея учители, които притежават сертифицирано право да преподават в училищата в Албания, да получат допълнителна квалификация, за да могат да водят и часове по български език. МОН вече е влязло във връзка с български университети, които могат да дадат такава подготовка на преподавателите. 

Евис Куши заяви, че албанската страна е готова да сътрудничи за разширяването на обучението по български език. По думите ѝ държавата осигурява за ученици от малцинствата безплатни книги и издава учебници на техните езици. „С подкрепящите политики искаме те да се чувстват добре и да учат езика си“, обясни тя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024