Лектория „Македония“ в памет на Любен Топчев

09/01/2024


На 20 декември 2023 г. се проведе Лектория „Македония“ в памет на Любен Топчев, един от ръководителите на Македонските политически/патриотични организации, починал на 3 декември 2023 г. в Ню Джърси, САЩ. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 12

Водещият Костадин Филипов представи лектора доц. д-р Наум Кайчев – преподавател Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и зам.-председател на Македонския научен институт. В словото си доц. Кайчев се спря на събития от нелекия живот на родения през 1928 г. в Струмица Л. Топчев. Той се включва в нелегална групировка на ВМРО, създадена от струмишки гимназисти след Втората световна война. 

Като последица от тяхна акция – разпространение на позиви в навечерието на 1 май 1946 г., шестима младежи, между които и Топчев, са заловени и осъдени от Щипския окръжен съд. Участниците в акцията получават няколкогодишни присъди заради призивите в листовките, включващи искане за автономна и свободна Македония извън Югославия, чийто независим статут биха могли да осигурят единствено Англия и Америка, както и за изразената почит към Иван Михайлов, ВМРО и загиналите дейци – Димитър Гюзелев и Димитър Чкатров. 

През февруари 1951 г. Любен Топчев заедно с Методи Калкашлиев и Коста Хаджимишев напускат нелегално Югославия. Братът на Любен Топчев – Стефан, не успява да се отскубне от Титова Югославия. На 13 август 1951 г. той, заедно с още четирима струмишки студенти са убити край Струмица по нареждане на властите. Доц. Кайчев се спря на последващия период от живота на Л. Топчев, преминал през границите на различни държави, за да се добере далеч от режима на Белград – в Бразилия. 

По-късно се преселва в САЩ. Лекторът разказа за запознанството си с него по време на ежегодните конгреси на Съюза на Македонските патриотични организация в САЩ и Канада, на чийто ЦК Топчев е член. Той е сред основателите на организацията „Струмишката петорка“ към МПО. 

Отстоява историческата истина за българската принадлежност на мнозинството от населението в Македония. На прага на XXI в. се обявява срещу опитите на някои функционери от новите поколения, да промянат характера и традициите на МПО, изградена през 1922 г. от македонски българи във Форт Уйен. Лекторът се спря на оставените за поколенията мемоари на Л. Топчев, които МНИ издаде през 2020 г. с наименование „От Струмица до Америка: Спомени и размисли“. 

Той разказа за срещите с Л. Топчев, презентира снимки с пояснения за отделните лица, в това число за негови родственици, отговори на въпроси, свързани дейността на МПО. К. Филипов сподели свои впечатления за близките отношения между жителите на Струмица и Петрич, немалко от които са в роднински връзки, заради близостта на двата града. Той закри последната лектория за 2023 г., пожелавайки на всички щастливи коледни и новогодишни празници. 

Книгата „От Струмица до Америка: Спомени и размисли“ на Любен Топчев, която е от поредицата на МНИ „Македонска библиотека“, бе подарена на всички присъстващи на лекторията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024