Двойна победа на опозицията в Република Северна Македония

11/05/2024

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ и нейният кандидат за президент проф. Гордана Силяновска-Давкова спечелиха двойна победа на проведените на 8 май редовни парламентарни избори и балотаж за нов държавен глава. 

 В президентската надпревара убедително победи кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ, преподавателят по конституционно право и политически практики в Скопския университет Гордана Силяновска-Давкова. Тя е първата жена, която заема този висок пост в страната. По този начин Силяновска-Давкова взе своя реванш от досегашния държавен глава Стево Пендаровски, от когото точно преди пет години загуби. 

 В надпреварата между партиите най-много места в 120-местния парламент – 58, спечели дясноконсервативната ВМРО-.ДПМНЕ. Според конституцията, тя ще има право да получи мандата за съставяне на новото правителство на страната, а нейният лидер Християн Мицкоски най-вероятно ще бъде новият премиер. 

 На второ място с 19 депутатски места се класира произлезлия от бунтовническата Армия за национално освобождение (АНО) Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) начело с Али Ахмети. Досега партията бе коалиционен партньор на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), който от своя страна за пръв път в своята история спечели само 18 места в Събранието. Това е най-ниското ниво, което партията е достигала в цялата история на суверенна и независима Република Северна Македония. 

 Четвърта е коалицията от пет опозиционни партии на албанците в държавата „Заслужава си“, получила 13 места. Нейният стремеж е да измести ДСИ от властта и по този начин да прекрати монопола на партията на Ахмети в управлението на държавата. 

„Заслужава си“ е най-вероятният партньор на ВМРО-ДПМНЕ за осигуряване на мнозинство от 61 гласа в парламента. Пето и шесто място си разделят две структури. Троцкиската крайно лява и проруска „Левица“ с лидер Димитър Апасиев има 6 депутати, с четири повече от предишния състав на Събранието. Същият брой места има и новосъздадената ЗНАМ с лидер кметът на Куманово Максим Димитриевски. Според наблюдатели неговата цел е да „премести задкулисната олигархия на СДСМ в ново партийно тяло“. 

 Встъпването в длъжност на новия президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова ще се състои на 12 май, неделя, от 12,00 часа местно време в парламента в столицата Скопие.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024