Предаването „Изгрей зора“ на БНР – радио трибуна за членове на МНИ

04/06/2024


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 5

Предаването „Изгрей зора“ за история, традиционен бит и култура към програма на БНР-Радио Благоевград години наред се радва на огромна слушателска аудитория не само в Пиринския край. Стремежът на екипа му да популяризира следите от многовековното българско присъствие, оставило дълбок и траен отпечатък върху историко-географската област Македония, превърна „Изгрей зора“ в желан партньор на Македонския научен институт. Предаването, водено в последно време от д-р Кирил Алексиев – член на МНИ, даде възможност да се изявят по радиоефира мнозина колеги от Института. 

 Научната компетентност на водещия спомогна да се дискутират важни събития от историята на Македония, както и да се представят заслужили дейци, борещи се с оръжие в ръка или с четмо и писмо за национално освобождение на областта. Сред членовете на МНИ, които гостуваха на „Изгрей зора“ се прояви историкът Николай Поппетров. Той анализира ситуацията във Вардарска Македония след навлизането на българските войски и администрация през април 1941 г., посрещнати с въодушевление от местното население, обърна внимание на мощната инвестиционна политика на българската държава, допринесла за цялостна реорганизацията на стопанския, културния и духовния живот в областта. 

Доц. д-р Александър Гребенаров се спря на моменти от живота и обществено-политическите прояви на един именит, но позабравен учен – проф. Никола Милев, учредител на МНИ. В друго предаване той коментира преговорите между ВМРО и Съветска Русия, завършили с подписване на Майския манифест на 6 май 1924 г., спря се на последиците от неговото обнародване, станало повод за кървави междуособици в македонското освободително движение. По темата за праведниците от България доц. д-р Ангел Джонев направи обзор на изявени българи от Кюстендилската делегация – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, удостоени с признанието от мемориала „Яд Вашем“ в Израел за спасяването на българските евреи през Втората световна война. 

На 20 май 2024 г. д-р Алексиев интервюира в предаваното „Изгрей зора“ докторант Николета Войнова за живота и дейността на родения в Битоля български революционер, член на ВМОРО – Георги Сугарев, самоубил се след тежко раняване край с. Паралово на 23 март 1906 г. Д-р Елена Чалгънова, която в предишни емисии представи един от героите на Априлското въстание Георги Измирлиев и разкри страници от Разловското въстание (1876), коментира факти от житейския път на родения преди 190 години именит възрожденски книжовник от Охрид – Кузман Шапкарев, с важна роля за основаването на Солунската българска гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, понастоящем в Благоевград. 

Сред гостите в предаването бе и д-р Илко Дренков. По повод 90 години от преврата на 19 май 1934 г. той изрази мнение за външно- и вътрешнополитическата обстановка, предхождаща преврата, вкл. и за ролята на цар Борис III, както и за последиците от него за освободителното движение на македонските българи. 

В други емисии сред гостите на радиопредаването, разкриващи многообразната палитра от богатото българско културно-историческо наследство в Македония се изявиха проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Ана Кочева, а в качеството на гост-коментатор – д-р Биляна Карадакова. Екипът на „Изгрей зора“, отразяващ с висок професионализъм преломни събития, явления и процеси за Македония и Македонския въпрос е със заслужено признание за родолюбивата му дейност не само в страната, но и сред българската диаспора на Балканите и по света.

Доц. д-р Александър Гребенаров

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024