Връчват най-високото държавно отличие на Иван Николов от Босилеград

03/06/2024

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 5

Днес от 11 ч. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои изявения деятел на българското национално малцинство в Република Сърбия и председател на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов с орден „Стара планина“ първа степен. 

Припомняме, че преди няколко дни правителството предложи на президента на страната да издаде указ за награждаване на директора на БКИЦ в Босилеград с орден „Стара планина“, първа степен. Мотивът за награждаването му са изключително големите заслуги, които той има към България. 

През последните няколко десетилетия Николов стана популярен, както у нас, така и в съседна Сърбия с последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнството на местните българи в Западните покрайнини. От правителствената пресслужба припомнят, че ръководителят на БКИЦ е дългогодишен активен представител на българското национално малцинство в нашата северозападна съседка. 

Той има водеща роля в основаването през 1990 г. на Демократичния съюз на българите в Югославия, като е бил негов секретар и говорител. От 1997 г. е създател и председател на Културно информационен център на българското национално малцинство – „Босилеград“. 

Награждаването му ще е израз на дълбока признателност за дългогодишния му труд, както и свидетелство за последователната ангажираност на България и нейните институции към българското национално малцинство в Сърбия.


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024