Представяне на две нови книги

05/12/2013


На 8 ноември 2013 година в град Петрич се състоя представяне на две нови книги. Проявата беше организирана от Македонския научен институт – София и Народно читалище „Братя Миладинови-1914” – Петрич и се проведе в обновеното фоайе на читалището.

      Представени бяха двете  най-нови книги на доц. д-р Стоян Германов – „Македонският въпрос 1944–1989. Възникване, еволюция, съвременност” и  „Чуричене и Огражден”.  И двете заглавия са издания на Македонския научен институт и се появиха на книжния пазар през 2012 и 2013 година. Официални участници в проявата бяха председателят на Института – проф. д-р Трендафил Митев, зам. председателят и директор на филиала в Благоевград – проф. д-р Илия Гюдженов,   доц. д-р Димитър Тюлеков и авторът на книгите доц. д-р Стоян Германов. Събитието премина при голям интерес и беше почетено от представители на Общинската администрация, местни общественици, културни и просветни дейци, ученици, земляци и близки на автора.

      Представянето на книгите на доц. д-р Стоян Германов в Петрич не бе случайно. Той е възпитаник на петричката гимназия „Пейо К. Яворов” и именно от този край започва неговата трудова и обществена дейност. В Петрич и региона той има много  родственици, приятели и съмишленици.

   Книгата „Македонският въпрос 1944-1989. Възникване, еволюция, съвременност” е плод на дългогодишен изследователски труд на автора и разглежда същността на македонския въпрос и драматичните обрати в съдбата на македонските българи след Втората световна война. Изследването  бе представено задълбочено от проф. д-р Трендафил Митев, който се спря хронологично на отделните глави  и подчерта, че авторът е съвременник и в известен смисъл личен участник в анализираните процеси. Този факт прави изследването още по-ценно.

          Другата книга „Чуричене и Огражден” е посветена на родното село на автора и също е замислена отдавна, но по ред причини става достояние на публиката   едва сега. Изследването проследява историческото развитие на Чуричене и селата из Огражден планина от древността до наши дни. Книгата бе представена от доц. д-р Димитър Тюлеков. Неговото изложение беше емоционално и изпъстрено с множество интересни исторически факти. Той изтъкна , че книгата е едно от малкото краеведски издания, посветени на региона на Огражден и Малешево, излезли на книжния пазар в последните двадесетина години.

      В края на събитието авторът и официалните участници в представянето отговориха на редица конкретни въпроси, породени от съдържанието на двете нови книги, а много от присъстващите получиха книга с автограф от автора.

Тодор Тараков

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024