Архивът на Александър Пелтеков вече е в Благоевград

28/03/2014

 
На 25.03.2014 г. от 13:00 часа в залите на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе пресконференция, организирана от Община Благоевград и Регионален исторически музей – Благоевград. Представители на различни медии бяха поканени във връзка с историческия архив на Александър Пелтеков, който бе закупен от Община Благоевград миналата година, но поради различни спънки, създавани от някои от общинските съветници не беше възможно досега да бъде прибран във фондовете на Благоевградския исторически музей.

Пресконференцията беше открита от директора на музея д-р Христина Цонева, която запозна медиите със съдържанието на ценния архив, в който са запазени огромен брой документи и предмети, които свидетелстват за редица личности и събития от новата история на България и революционната борба на българите в Македония и Одринско. Кметът на Общината Атанас Камбитов също говори за значението на архива като поредна стъпка в отстояването от страна на общината на българските културни и исторически традиции.Специален гост на пресконференцията беше директорът на Националния исторически музей в София, проф. Божидар Димитров, който също подчерта значимостта на придобивката за Благоевград. По думите му откупуването на такъв значим исторически архив от община е прецедент в страната и това е крачка към съхраняването на българската история и духовност.Думата бе дадена и на доц. Димитър Тюлеков от филиала на Македонския научен институт в Благоевград, който е привлечен към проекта като външен експерт, запознат със съдържанието на архива. Той сподели, че след 20 години чакане, най-сетне това изключително документално съкровище „идва на своето място“ в центъра на Пиринска Македония, за да служи като опора на българщината в този край.

 По време на пресконференцията беше показан бинокълът, използван от Васил Чекаларов преди повече от 100 години, както и фотографии на четата на Димитър Бакърджиев от същия период. Архивът съдържа изключително интересни документални материали като архивът на Арсений Йовков, архивът на Анастас Лозанчев, част от архива на Петър Ацев, голям брой писма и документи на известни дейци на македоно-одринското революционно движение, сред които Гоце Делчев, Борис Сарафов, Анастас Лозанчев, Петър Ацев, д-р Христо Татарчев, Васил Чекаларов, Арсени Йовков и мн. др. Сред множеството снимки има уникални и непознати за обществеността и изследователите. Силно впечатление прави богатата колекция от периодични издания, систематично събирани и съхранени от Александър Пелтеков.

Дългогодишната и упорита работа на г-н Пелтеков ни дава възможност да се докоснем до огромно по значението си документално наследство, което може да отговори на редица въпроси в изследването на проблемите на българската кауза в Македония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024