Никола Делчев (1844–1920)

29/04/2014

Делчевия род е един от най-старите и уважавани в град Кукуш. Носи името на Делчо, прадядото на Гоце Делчев по бащина линия.

Никола Димитров Делчев, бащата на Гоце, е роден на 28 април 1844 г. в Кукуш. Занимава се с търговия, лозарство и скотовъдство.  В града Никола притежава къща, кръчма и дюкян, а в околностите има лозе и ниви. Ползва се със значителен авторитет не само в българската община в града, но и пред местната османска власт. Предизвиква респект и с внушителната си външност на едър, силен и достолепен човек, а моралните си принципи предава и на децата си. 

От брака си със Султана Нурджиева от с. Мурурци, Кукушко Н. Делчев има девет деца – четири момчета – Георги, Димитър, Милан и Христо, и пет момичета – Руша, Цоца, Тинка, Велика и Елена. Раждането на Георги (Гоце) поражда голяма радост в семейството, тъй като първите две деца на Никола и Султана са момичета. 

Султана Делчева умира през 1908 г., а след опожаряването на Кукуш от гръцките войски през Междусъюзническата война от 1913 г., Н. Делчев заедно със семейството на дъщеря си Руша се преселва в град Горна Джумая (Благоевград). През 1917 г. ХVII-то Народното събрание му гласува народна пенсия в размер на 100 лв.


Н. Делчев умира на 6 март 1920 г. в Горна Джумая и е погребан в градските гробища.


През 1986 г. е започнат, а през 1987 г. е завършен мемориалът на Делчевия род, който се намира в двора на черквата „Въведение Богородично” в Благоевград. Автори на комплекса са Богдан Томалевски, Иван Нешев и Христо Стефанов. На 4 март 1990 г. там тържествено са препогребани костите на Н. Делчев в знак на почит и признателност на поколенията.

 Елена Александрова – РИМ-Благоевград

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024