Д-р Слави Славов: Зад убийството на Гарванов и Сарафов стоят хора от ВМОРО

28/11/2015

Д-р Слави Славов
Снимка: Личен архив на автора
  Осем години след материала си за убийството на Иван Гарванов и Борис Сарафов, който предизвика осезаем интерес на сайта на Македонския научен институт, д-р Слави Славов се съгласи да сподели пред нас, какво ново е открил по темата. Представяме ви кратко интервю с него.
* * *
Слави Славов* е роден на 20 ноември 1973 г. във Варна. Магистър по история (ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” от 1996 г.), редовен докторант в Института по история при БАН, от 2006 г. е доктор по история (PhD) след защита на дисертация на тема „ВМОРО и държавната политика на Княжество България (1903–1908)” 2008 г. Член на Македонския научен институт, ръководител на научно-информационната група на МНИ във Варна. Автор на множество научни и популярни публикации, участник в радио и тв. предавания по македонския въпрос. Е-mail за контакт: slavslavus@abv.bg 

 МНИ: 108 години след убийството на задграничните представители на ВМОРО Иван Гарванов и Борис Сарафов като че ли всичко около това събитие е изяснено. Има ли нови документи за убийството, станали известни през последните години? 

 Д-р Слави Славов: Може би новото за мен са публикуваните напоследък документи от архива на сръбското външно министерство и по-специално на дипломатическото представителство на Сърбия в София. За нас тези документи са важни, защото ясно показват, че сръбските дипломати категорично разглеждат и двете враждуващи течения във ВМОРО като български по своя национален характер.

 МНИ: Около всяко по-значимо историческо събитие обикновено се създава митология. Така ли е и в случая с убийството на Гарванов и Сарафов? 

 Д-р Слави Славов: Около убийството съществуват множество конспиративни теории, подхранвани от неизяснените докрай детайли около неговата подготовка и осъществяване. Една от тях е намесата на чужди държави и разузнавания. Твърденията за някакво директно участие на Сърбия например са силно преувеличени и спекулативни. До този момент няма категорични документи в подкрепа на тази теза. Убийството е вътрешно дело, продукт на самото състояние и развитие на ВМОРО през онзи период. 

 МНИ: Днес съществуват ли проблемни моменти относно характера и оценката за двойното убийство от 28 ноември? 

Д-р Слави Славов: За историческите събития нерядко се налагат клиширани и дори неточни твърдения. Основните „етикети”, с които обикновено е придружено убийството на Гарванов и Сарафов, са, че това е първото братоубийство в средите на македоно-одринското движение, както и че с него се поставя началото на тази мрачна тенденция. И едното, и другото е фактически невярно. Убийството обаче е първата екзекуция на ръководители на ВМОРО, извършена от среди на същата организация. Осъществено в центъра на София, още тогава то поразява съвременниците със своята бруталност и жестокост. Освен това за първи път са убити хора от централното ръководство на Организацията. Дотогава междуособиците не са засегнали фатално дори дейците на окръжно ниво.

* Биографичните данни са подготвени от председателя на Македонския научен институт, доц. д-р Александър Гребенаров.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024