Учен от МНИ и българи от Западните покрайнини почетоха паметта на убити български офицери

29/06/2016

    Представители на българските организации Културно-информационен център „Босилеград“, Демократичен съюз на българите и Гражданско сдружение „ГЛАС“ от Босилеград, Дружество „Св. Св. Кирил и Методий“ от Кюстендил и председателят на Комисията по политиките на българите в чужбина към Народното събрание на Република България г-н Стефан Кенов, почетоха паметта на петима български офицери: полковник Иларион Танев, пор. Стефан Контев, пор. Станислав Стефанов, пор. Христо Владов и пор. Асен Минков като положиха венец и цветя на паметните им плочи в Босилеградското гробище. 

 Църковна община в Босилеград отказа да изпрати свещеник, който да отслужи заупокойна молитва за душите на офицерите, въпреки писмено отправената молба. В словото си председателят на КИЦ-а Иван Николов изрази съжаление, че и след 103 години, Балканските войни продължават да се водят в съзнанието на историците и някои политици в Република Сърбия.


 Още по-недопустимо е отношението на представителите на Сръбската православна църква, която вместо да проповядва мир и любов между хората се слага в услуга на отживялата великосръбска националистическа идеология. „Въпреки всички подозрения и обвинения, ние настояваме да бъдат издирени имената на около хиляда български и сръбски войници, загинали на територията на Босилеградско през лятото на 1913 г., да им бъде повдигнат общ паметник на който български и сръбски държавни представители да отдадат почит на жертвите на войните като първа стъпка към затваряне на страниците на историята, национално помирение и изграждане на искрени и трайни добросъседски отношения между българи и сърби“ – каза Николов и добави: 

„Възстановяването на българските войнишки гробове и паметници от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война на територията на Сърбия и преосмисляне на историческото минало, освен уважение към националната ни история, е и предусловие за трайно помирение между сръбския и българския народ и интегрирането на Р Сърбия в семейството на европейските народи“.


 След събитието, участниците се събраха в помещението на Гражданско сдружение „ГЛАС“ и подробно запознаха народния представител г-н Стефан Кенов с проблемите на българското малцинство, като препоръчаха България да използва опита на Унгария и Хърватска които ефикасно защитават малцинствата си във Войводина. Иначе, петимата български офицери са пленени на 28 юни 1913 г. и разстреляни противно на всички военни конвенции същия ден в местността „Воденици“ от сръбският капитан Арсениевич. След четири дена Българска военна комисия ги ексхумира, идентифицира, протоколира и препогребва в Босилеградското гробище. Събитието е документирано и описано в Доклада на международната Карнегиева комисия. Надгробните им паметници са почупени и захвърлени неизвестно къде през осемдесетте години на миналия век.


 През 2013 г., по повод 100 години от Балканската война, КИЦ „Босилеград“ и Демократичният съюз на българите подеха инициатива да възстановят надгробията им. След почти две години общинските власти в Босилеград и надлежното Министерство в Белград не разрешиха възстановяването на надгробията, а представителите на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите и известния босилеградски гражданин Димитър Димитров многократно бяха разпитвани от полицията. Въпреки всичко, българските организации поставиха пет паметни плочи с имената на офицерите и вече трета година отдават почит на убитите офицери с полагане на венци и цветя.

Иван Николов, член на Македонския научен институт

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024