Из бойните спомени на ген. Протогеров

23/02/2017

Ген. Александър Протогеров
Поклон, паднали другари, героични предвестници на Илинденската епопея! 

     Александър Николов Протогеров е роден на днешния ден – 23 февруари 1867 г. в Охрид. Целият си живот – като военен и революционер, той отдава в служба на Македония и Родината-майка. Животът му преминава през няколко въстания и войни за национално обединение, през възход и падение на революционното дело, ролята му в националноосвободителното движение на македонските българи е значима. Умира на 7 юли 1928 г. в София. 

  Александър Протогеров оставя в наследство множество документи и материали, които днес се съхраняват в различни архивоизточници и съставляват част от българското културно-историческо наследство. По-слабо са известни неговите публикации, обнародвани в отделни издания. 

   Днес ще представим на уважаемите читатели статията му "Из бойните спомени", публикувана на страниците на Илюстрация "Илинден", 1927–1928, кн. 4, 2–5. Тук, тогавашният капитан, по-сетнешен генерал-лейтенант, описва събитията, предхождащи Илинденско-Преображенското въстание. В предложените материали ще се види неговия стремеж да отдаде почит към другарите си, загинали за свободата на Македония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024