Борис Дрангов (1872 - 1917)

03/03/2018

Полковник Борис Дрангов
(1872 - 1917)
     Днес, 3 март 2018 г., се навършват 146 години от рождението на видния български военачалник и военен педагог, войвода и участник в национално-освободителните борби на българите в Македония полковник Борис Дрангов. 

 Роден в Скопие, преминал от юнкер във Военното училище през горнилото на Балканските войни и Първата световна война, участвал в Илинденско-Преображенското въстание, командвал Школата за запасни подпоручици в родния си град, Дрангов загива героично на 26 май 1917 година в боевете при завоя на река Черна. „Две смърти няма, но без една не може”, е една от неговите „крилати” фрази, с които възпитава командваните от него войници в родолюбие към България, в посветеност на военното дело и на преданост към семейство и народ.



 По този повод в Македонския научен институт в София журналистът Костадин Филипов се срещна и разговаря с Мила Кръстева, студентка в ІV курс в специалността „История”. Тя вече проявява силен интерес към живота и делото на полковник Борис Дрангов, има и своето лично отношение към големия военачалник и военен педагог.



   С този разговор МНИ започва своя нова рубрика, в която ще отбелязва големи исторически дати, събития и личности, както и ще представя коментари по актуални събития в България, в Македония и на Балканите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024