Албанският фактор на Балканите и в Европа

30/06/2017

Костадин Филипов

В рамките на лекторията „Македония”, в една от залите на Македонския научен институт се проведе среща-разговор с двама историци и бивши дипломати- посланикът на България в Албания и после в Косово гл.ас.д-р Боби Бобев и с първия български посланик в Македония, а после и в Сърбия проф.д-р Ангел Димитров. 

Водещ на срещата бе журналистът Костадин Филипов. Компетентно и на основата на лични впечатления бе очертана ролята на албанския фактор на Балканския полуостров, както в миналото, така и днес. Подчертано бе, че през последните десетилетия албанците активизират своето етническо и политическо присъствия в няколко държави на полуострова, в това число и в Македония. 

Лекторите изтъкнаха, че митът за демографското предимство на албанците постепенно се разсейва и че много от днешните жители на Албания и на Косово търсят своето препитание в чужбина. Първата имиграционна вълна след промените през 90-те години е била към Гърция, после –познатата със своя драматизъм преселническа история към Италия, а от началото на новия век- преди всичко към държавите от Западна Европа. Но събеседниците в разговора единодушно подчертаха, че където и да се намират по света, албанците не прекъсват близката си връзка с мястото, откъдето са отпътували.

На срещата бяха обсъдени и перспективите за членство на Албания в ЕС и на Косово и Македония в НАТО и в ЕС. Изтъкнато бе, че това членство е стратегическа цел на Тирана, Прищина и Скопие и че албанците от Балканите имат интерес то да се случи. Албания вече е член на НАТО и това членство се превръща в стимул за албанците, които живеят в Косово или в Македония да лобират и да се борят в името на евроатлантическата ориентация на тези държави. 

Водещият Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие, изтъкна, че ако има сериозно лоби в Македония, което да се бори системно и настоятелно за евроатлантическо членство на Македония, това е тъкмо албанската общност и нейните политически партии в страната. Към двамата историци и бивши дипломати бяха зададени много въпроси. Те бяха свързани с ролята на религията в днешното албанско общество, за връзките на албанците в Албания, Косово и Македония с Турция и за турското влияние сред тях, както и други въпроси.

 И тази среща в рамките на лекторията „Македония” на Македонския научен институт потвърди нарастващия интерес на все повече хора извън научните среди, и то млади хора, към тематиката, която лекторията предлага. Поради летните отпуски се предвижда следващата среща да бъде в началото на месец септември.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024