Известен унгарски историк посети филиала на МНИ

12/06/2017

Унгарският историк д-р Чаба Жебьок – гост на филиала на МНИ в Благоевград 

 Д-р Илко Дренков 

 Унгарският историк д-р Чаба Жебьок бе на свое второ посещение в Благоевград от 1 до 4 юни 2017 г., като гост на местният филиал на МНИ. Тук, в къщата на Института във Вароша, той почувства възрожденският дух на македонските българи, възпят в множество народни песни и предания. В дома има обособен кът, посветен на Георги Младенов – български патриот, спомоществовател на МНИ, отговорен редактор на електронното издание „Македонска трибуна”, орган на МПО „Любен Димитров” – Торонто, Канада.


 Д-р Ч. Жебьок съумя да оползотвори своя престой с интензивни и полезни срещи с изследователи, преподаватели, архивисти, музейни уредници, журналисти, общественици. Той бе официално посрещнат в Регионалния исторически музей, където подари свои книги. Освен с работа в Държавния архив – Благоевград, в програмата му намери място и интервю с журналисти от БНТ, в което той разказа за своята любов към България, за интересите си към Македонския въпрос в междувоенния период, разгледан през призмата на унгарските дипломатически документи.


Младият учен сподели за свои интереси в областта на поезията. Има две издадени поетични книжки, в които намират място актуалните въпроси за любовта, мистиката, пътуването през вечността и идеята за прераждането. Гостът отдели време и за посещение в Езиковата гимназия „Людмил Стоянов”, където бе така любезен да посети час на единадесетокласници и да им представи своите тези, да отговори на поставените му въпроси.


 Преди да отпътува за София, където бе гост на официалното честване на празника на Македония – Св. Дух, организирано от МНИ, д-р Чаба Жебьок гостува на предаването „Изгрей зора”, Радио Благоевград, което ще бъде представено отделно. Със сигурност това гостуване няма да е последно и е знак за добро международно научно и човешко сътрудничество.


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024