Разтърсващата изповед на революционера Георги Попхристов

02/08/2017

Из писмо на на многозаслужилия илинденец Георги Попхристов (1876–1962), член на ЦК на ВМРО, прочетено по радио София по случай 58-та годишнина на Илинденско-Преображенското въстание (1961): 

„... Едно само ми е много тъжно: че някои неуки или зле осведомени млади хора, извън пределите на България, в разни свои писания изкривяват истината за целите и стремежите на нашата борба и дават превратни тълкувания на историческите факти. 

Особено ме боли злонамереното твърдение на тия хора за народностното чувство на моите другари – че не били българи, дори че в критиките си срещу Българската екзархия за някои недемократични порядки в нейното управление те проявявали антибългарски чувства... Основоположници на тази организация (Вътрешната революционна организация) бяха прекрасните учители и културни дейци – Гьорче Петров, Даме Груев, Гоце Делчев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов и редица други. 

Те можеха ли те изобщо да допуснат тогава, че един ден тяхното българско народностно чувство ще бъде отречено в родните им огнища от невежи или измамени хора? Колко болно ми стана от всичко това! Да се бориш за човешки права и за другите народности в родината си – власи, евреи, гърци, турци, албанци, цигани – и след това да те отрекат като българин, тебе, най-големият борец за свободата на своята земя! Има ли по-голяма трагедия от това и по-голямо светотатство пред делото на Илинден? Но истината никога не остава докрай в забвение... 

От мястото, на което се намирам сега, в своя дълъг 86-годишен жизнен път, минал през огън и страдания и случайно останал жив, мога да изкажа дълбоката си вяра, че идеалът на Илинден ще бъда постигнат!” 

 Г. Кулишев. „Македонският въпрос в миналото, неговият сегашен облик и бъдещи перспективи”, (необнародван труд), 37–38.

1 коментара:

  1. Положението и днес не е по-розово.И всичко това благодарение на руския цар,на натрапения на българите немски цар, и на КПСС.

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024