Огромен интерес към гостуването на Лари-Лабро Королов

11/10/2017

Водещият на събитието доц. д-р Ал. Гребенаров (вляво)
 и Лари-Лабро Королов
Маргарита Цачева

На 10 октомври 2017 г. под патронажа на вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в София бе представена книгата на Лари-Лабро Королов „Дреновени – разцвет и разруха на едно село в Южна Македония“. 

Сред присъстващите имаше редица историци, учени, интелектуалци, общественици, дипломати, депутати, представители на Министерство на отбраната, на Министерство на външните работи и др. Организатор на събитието беше Македонският научен институт, чиято основна заслуга е и издаването на книгата в България. Лари-Лабро Королов е потомък на българи от село Дреновени в Южна Македония, които са емигрирали в Торонто, Канада. 

Доц. д-р Наум Кайчев
Л. Королов е защитник на българската историческа памет и активен деец на Македонската патриотична организация (МПО). За своята родолюбива дейност по-рано през същия ден той бе награден с най-високото отличие на Министерството на външните работи – „Златна лаврова клонка“. 

 Водещ на събитието бе доц. Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт (МНИ). Сред специалните гости бяха доц. Наум Кайчев – бивш консул на България в Битоля, Р Македония, доц. Маргарита Василева – етнолог, гл. ас. д-р Йоанна Кирилова, доц. д-р Милен Михов – народен представител в 44 НС заместник-председател на ВМРО-БНД и член на МНИ, г-н Радослав
Представянето на изданието на Македонския научен
институт събра стотици в Централния военен клуб
 в столицата
Симеонов – представител на дирекция "Социална политика" към Военно министерство,  г-н Мирослав Ризински – заместник-председател на Български културен клуб в Скопие, както и самият автор на книгата Лари-Лабро Королов. 

Доц. Наум Кайчев откри събитието като изтъкна, че в този ден всички ние имаме „щастието да се докоснем и да прочетем една много необичайна книга. Подобно на някои други изследвания тя е много лична, почива на множество семейни, приятелски, изстрадани и преживени лични свидетелства“. 

Депутатът доц. д-р Милен Михов поздрави
присъстващите и автора на книгата
Председателят на Македонския научен институт доц. Александър Гребенаров се съгласи с казаното от доц. Кайчев и допълни, че в България не се познават проблемите на българите в Южна Македония. Според него науката и обществеността обръща повече внимание на Вардарския дял, докато в Егейския българското население все повече и повече намалява.

Той представи кратка биография на автора Лари-Лабро Королов и благодари на Института и сътрудниците му за издаването на труда му.

Лари-Лабро Королов бе видимо развълнуван
 от интереса и вниманието на аудиторията
Книгата „Дреновени – разцвет и разруха на едно село в Южна Македония“ разказва нелеката и изстрадана съдба на българското население в този край. Тя разказва за трудните времена и борбата, която водят българите в Южна Македония за отстояване на своята идентичност. 

Книгата притежава способността да сграбчи душата ти, да накара сърцето ти да тупти забързано и с всяка следваща страница да те накара да се чувстваш така, сякаш нещо засяда в гърдите ти. Има способността да те накара да се чувстваш така, сякаш има нещо незавършено, а именно – неизвоювана и незащитена днес свобода на гордия, непримирим, борбен български дух.

Още снимки от събитието тук.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024