Автор на МНИ с високо държавно отличие

10/10/2017

Лари-Лабро Королов
Лари-Лабро Королов, автор на едно от последните издания на Македонския научен институт - "Дреновени. Разцвет и разорение на едно село в Южна Македония", ще получи днес високо държавно отличие.

Наградата "Златна лаврова клонка" ще му бъде връчена лично от заместник-министър Георг Георгиев за принос за заздравяване на връзките на Македонската патриотична организация (МПО) в САЩ и Канада с Родината и опазване на националната и културна идентичност и самосъзнание на членуващите в нея българи от Вардарска, Егейска и Пиринска Македония.

Лари/Лабро Королов е роден на 2 юни 1951 г. в Торонто, Канада, в семейството на Лазар и Кръста Королови, преселници от Дреновени, Костурско, Южна Македония. Завършва френска и руска филология (1974) и педагогика (1975) в Торонтския университет. Преподава френски, руски и английски език и литература, както и история, в продължение на тридесет и три години в различни гимназии в Торонто. Автор на редица научни публикации за костурските диалекти на българския език. Авторът е активен член на Македонската патриотична организация (МПО), бил е член на ЦК на МПО (2010–2014). От 2011 г. е редактор на нейния орган вестник „Македонска трибуна“.

Лари Королов е специален гост на Македонския научен институт. По време на неговото посещение у нас ще бъде официално представена книгата му "Дреновени. Разцвет и разорение на едно село в Южна Македония", която е издание на Института. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024