Младежки клуб "Даме Груев" към МНИ с първа изложба

14/10/2017

Кристиян Ковачев

Изложба за родените извън пределите на Княжество България български офицери събра студенти, общественици и учени в „Алма Матер” На 12 октомври 2017 г. в Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе открита изложбата „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България”. 

Тя е дело на наскоро създадения към Македонския научен институт Младежки клуб „Даме Груев”. Нейното реализиране стана факт благодарение на методическите съвети на специалистите на МНИ и особено на председателя на Института доц. д-р Александър Гребенаров, а научен консултант бе проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров. 

В процеса на организиране на изложбата съдействие оказаха и Регионален исторически музей – Благоевград, Студентски съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Държавна агенция „Архиви” и г-н Константин Чакъров. Целта на изложбата е да представи част от родените извън пределите на Княжество България офицери, участвали активно в борбите на македонските и тракийските българи за освобождение от чуждо господство и обединение на Македония и Тракия към вече свободната българска държава. 
Изложбата бе открита от председателя на Младежкия клуб „Даме Груев” към МНИ Николета Войнова, която разказа накратко на присъстващите за самата организация на изложбата. Приветствено слово произнесе заместник-деканът на Историческия факултет при СУ „Св. Климент Охридски” доц. д-р Георги Н. Николов, който припомни на присъстващите, че това не е първото дело на Младежкия клуб. 

Сред събитията, в които са участвали негови членове е форумът „Македония и нейния път за европейска интеграция” в Европейския парламент в Брюксел, научната конференция „Югозападна България – нови изследвания и проучвания”, проведена в Регионален исторически музей – Благоевград и др. Приветствия произнесоха научният консултант на изложбата проф. д.ист.н. Елдъров и ръководителят на Катедра „История на България” проф. д-р Веселин Янчев. 
Те разказаха интересни факти за героичните опити на македонските и тракийските българи да се освободят и заживеят обединено със своите сънародници в единна българска държава. Сред приветстващите изложбата беше и председателят на МНИ доц. Гребенаров, който акцентира, че за първи път в историята на МНИ, създаден в сградата на СУ „Св. Кл. Охридски” през далечната 1923 г., се появява Младежки клуб, съставен от заинтересовани млади хора, студенти. 

В края на изказването си той им пожела бъдещи успехи, които ще радват и членовете на МНИ. Кратко слово произнесе и председателят на Българската авиационна асоциация полк./р/ Ангел Георгиев, който изтъкна приноса на изложбата за българските офицери в контекста на протичащите днес събития в съседните на
България държави. Сред официалните гости бяха и наследниците на полковник Борис Дрангов, както и проф. д.ист.н. Тодор Петров – автор на първото цялостно монографично изследване за полковник Борис Дрангов и изследовател на военната история на Македония и Одринско. 
 
Гости на събитието бяха преподаватели от СУ „Св. Кл. Охридски” и Югозападен университет „Неофит Рилски”, учени от БАН, студенти. Мнозина от присъстващите предложиха на ръководството на Младежкия клуб „Даме Груев” да се направи каталог на представената изложба, за да може да достигне до повече млади хора. Тя ще бъде предложена за представяне и пред кюстендилската общественост по време на предстоящата  конференция, посветена на Първата световна война и българското участие в нея.                                                                                                                                                

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024