Енциклопедичността на Панде Ефтимов изпреварваше Гугъл

29/12/2017

Сред присъстващите на възпоменателната вечер
се забелязваха известни политици, дипломати, учени и
общественици
Сн. Н. Поппетров
Костадин Филипов

Почти четири месеца след кончината му на 13 август във Военномедицинска академия в София и в навечерието на Коледните и Новогодишна празници, Македонският научен институт организира възпоменателна вечер за Панде Ефтимов.

В зала „Тържествена” на Централния военен клуб в София се събраха приятели и познати на родения в село Претор, край Преспанското езеро в някогашна кралска Югославия корав българин, останал верен на своето верую и национална принадлежност.

Председателят на МНИ доц.д-р Александър Гребенаров откри милото тържество, посочвайки основните моменти от трудния и изпълнен с борба за защита на българщината в Македония живот на Панде Ефтимов. Патриарх на българщината, така ученият определи Панде Ефтимов, отишъл си на 85 годишна възраст от коварна болест.

Поздравления поднесоха председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и депутатът от ВМРО-БНД Борис Вангелов. Водещият на вечерта Костадин Филипов оповести идеята на МНИ за създаване на инициативен комитет за присъждане посмъртно на високо българско отличие от президента на България Румен Радев. Повече от 120 подписа бяха събрани под предложението, което ще бъде доставено до държавния глава за одобрение. Филипов представи видеоклип с участието на Панде Ефтимов в документални филми на БНТ по темата за Македония като част от българското национално землище.

В четирите картини Ефтимов показва разнообразието на темите, по които говори компетентно и впечатляващо- строителството на ЖП и въжени линии по време на Първата световна война за нуждите на Македонския фронт, откриването на плочата с надписа на цар Иван Владислав, за цар Самуил и за значението на Свети свети Кирил и Методий за европейската цивилизация.

За срещите си с Панде Ефтимов говориха първият български посланик в Скопие проф.д-р Ангел Димитров, посланик генерал Михо Михов, Иво Антонов от Министерство на отбраната, журналистът Иван Николов, който представи Панде Ефтимов и като поет. Беше прочетено мило и трогателно писмо от сегашния посланик на България в Македония Иван Петков.

За своето 40-годишно познанство с Панде разказа дошлият от Скопие негов приятел, журналистът Владимир Перев, определяйки неговата енциклопедичност като „Гугъл преди Гугъл да се появи”. Младата журналистка от Военния ТВ канал Мария Цветкова говори за срещите си с Панде Ефтимов по време на снимки на документален филм за Първата световна война. Поетът Димитър Христов, професорите Пламен Павлов, Димитър Гоцев и Григор Велев припомниха интересни моменти от общата им работа за защита на българската кауза в Македония.

В тези и останалите изказвания личеше голямата почит пред живота и делото на Панде Ефтимов, прекарал почти осем години в затворите на Титова Югославия. Трогателното тържество в памет на Панде Ефтимов показа колко жива е идеята, за която се бореха и продължават да се борят българите в Македония някога, но и днес.

Натиснете върху илюстрацията по-долу, за да разгледате всички снимки от събитието

1 коментара:

  1. A da mu pomognete (finansiski razbira se) na sinot da gi izdade rakopisite??? Ili kako dosega: koga e mrtov -stanuva dobar blgarin..

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024