Българите на Балканите и по света, бр. 1, 2018

29/01/2018

През 2018 г. Македонският научен институт възобновява своето издание „Бюлетин”, от чийто първи брой ни делят над две десетилетия. В него се обнародваха разнообразни вести за Р Македония, включително и отзиви за излезли книги. Бюлетинът натрупа популярност и намери своя аудитория, оценила достойнствата му, но, за съжаление, по различни причини отпечатването му бе преустановено. Необходимостта от подобен орган обаче остана. Тя се засилваше все повече през последните години в съответствие с повишеното напрежение в т.нар. Западни Балкани. 

Изключването на Р България от този регион, който привлича и пресича все повече геостратегическите интереси на много държави, не означава, че трябва да се съгласим с игнориране на части от българската нация. Напротив! 

Повечето страни в него, а и на Балканите изобщо, от векове са населявани и от българи, които очакват закрила и помощ от Родината майка. Подобен исторически факт стана реалност през октомври 2017 г., когато парламентът в Р Албания включи в Закона за националните малцинства тамошната българска общност и тя получи официален статут на малцинство. За да се достигне желаното признание, трябва да се отбележи ролята на Македонския научен институт. Със своята експертиза той осигури значителна част от аргументацията на българската дипломация и така с всеобщи усилия бе реализирана важна стратегическа цел на българската политика, жадувана от българите в Албания близо век...

Целият материал четете по-долу:

 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024