Лектория "Македония": Участието на България в Първата световна война (Фото+Видео)

30/01/2018

БЪЛГАРИЯ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В КАДРИ

Костадин Филипов

В рамките на лекторията „Македония” на Македонския научен институт се проведе среща с д-р Петър Кърджилов, който показа документални кадри за Първата световна война, заснети преди сто години на територията на Македония.

Писател, кинокритик и изследовател на българското кино, Кърджилов е завършил специалността „Кинознание” в НАТФИЗ. Автор е на няколко книги за първите крачки на българското кино, неуморен изследовател и търсач на непознати или малко известни кино-документи, свързани с различни важни събития от живота на България, Балканите и света.

Пред гостите на лекторията, домакин на която по традиция е журналистът Костадин Филипов, д-р Петър Кърджилов акцентира на някои новооткрити факти и кинокадри от документални и хроникални филми, свързани с Първата световна война. Кадрите преди всичко са заснети на територията на Македония и отразяват както бойните успехи на Българската армия и на нейните германски съюзници, така и ежедневието на армейските части в моменти, когато няма бойни действия на фронта.

Показани са и някои вече известни кино-факти, свързани с цар Фердинанд и висшето българско командване, които се вписват отлично в 38-минутната лента, предизвикала любопитството и интереса на присъстващите на лекторията гости. Заедно с това д-р Петър Кърджилов направи изложение за начина, по който в кината в София са били показвани хроникалните филми, свързани с Първата световна война, както и обществената реакция, свързана с победите и драмите по фронтовете в Македония, приключили в крайна сметка с покрусата от загубата и от краха на идеята за националното обединение.

В отговор на многобройните въпроси на присъстващите – д-р Петър Кърджилов говори и за първите стъпки изобщо на българското кино, на развитието на кинематографията като най-евтиното и демократично изкуство, за съпричастието на съвременните ни към чувствата на българите от първите години на 20-ти век. Домакините на лекторията от Македонския научен институт предвиждат следващата среща през февруари да бъде посветена на отношенията между Българската православна църква и Македонската православна църква.

Неизвестни кадри от годините на Първата световна война по бранните полета на Македония 

 Първата лектория на Македонския научен институт за 2018 г., водена от Костадин Филипов, бе посветена на малко познатите и напълно неизвестни кадри на военното ни документалното кино за Първата световна война в Македония. Събралите се на 25 януари в Изложбената зала на Македонския дом на ул. „Пиротска” № 5 имаха възможността да проследят тези ценни свидетелства, създадени в зората на седмото изкуство и поднесени с вещина от д-р Петър Кърджилов, изследователят на българското документално кино. 

Присъстващите проследиха запазените в Националната ни филмотека откъси от различни ленти на наши и чужди военни оператори, събрани в 38 мин. документален филм, се запознаха със стъпките на нашето младо кино. 

Д-р Петър Кърджилов разказа за първите прожекции на документални кадри от войната, започнали на 15 декември 1915 г. с благотворителна цел в Модерен театър, а по-късно и в кино „Одеон”, за сцените от живота на войниците в Скопие, Призрен, Велес, Преспа и други места в Македония, за тяхната находчивост при пренасянето на тежките оръдия, за българското хоро, което предизвиква почуда сред съюзническите офицери, за спасяването на тези ленти, които са запазени повече от 100 години. 

Лекторията завърши с пожелание Националната филмотека да има възможността да направи със съвременната техника тези стари „неми филми” достояние на повече хора, за да не се забравя родната ни история. 

Елена Бугарчева

 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024