МНИ гостува на българите в Косово (Подробности)

18/03/2018

МНИ И ИНСТИТУТЪТ ПО АЛБАНОЛОГИЯ В ПРИЩИНА ПОДПИСАХА МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО 

 Меморандум за сътрудничество между Македонския научен институт в София и Албаноложкия институт в Прищина бе подписан в столицата на Република Косово. На тържествена церемония, на която присъствува българският посланик в Косово Недялчо Данчев и заместник министърът на образованието на Косово Хесет Сахити, Меморандумът подписаха директорите на двете научни институции доц. д-р Александър Гребенаров и проф.д-р Хюсен Матоши.

В своите приветствени слова двамата подчертаха важното значение на подписания документ за развитието на двустранното научно-изследователско сътрудничество между двете звена-Македонския научен институт от София и Албаноложкия институт от Прищина. 


Народният представител от Патриотичния фронт-ВМРО-СМД Красимир Богданов изрази подкрепа на подписания Меморандум като много добра крачка за взаимното опознаване и сближаване между двата народа. Посланик Данчев посочи важността на подписания документ в периода, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз като знак за успешната политика за приобщаването на Западните Балкани към европейските ценности. В присъствието на групата учени от МНИ - – доц. д-р Александър Гребенаров, д-р Володя Милачков, д-р Георги Георгиев, д-р Антон Панчев, журналистът Костадин Филипов и народният представител Красимир Богданов, както и на целия състав на Албаноложкия институт, кратки лекции прочетоха д-р Антон Панчев от МНИ и д-р Мемли Красничи от Албаноложкия институт. 



Меморандумът предвижда двете страни да си сътрудничат в областта на историята, езикознанието, културата, етнологията, фолклора и др., за издаване на трудове, за организиране на научни форуми и изложби, за създаване на документални филми, за размяна на архивни материали и научна литература, за осъществяване на научни програми. Бяха отправени взаимни покани за участие в предстоящи научни форуми- през май в София и през юни в Прищина. 


Групата учени от МНИ посети и представителите на българското малцинство в село Долно Любени в областта Жупа и Драгаш в областта Гора в Югоизточно Косово. Пред гостите хората от местните сдружения на българите изразиха притесненията си от бавната, тромава и в известна степен противоречива процедура по издаването на документи за българско гражданство, желанието си за системно изучаване на български език, разширяване на възможността за образование на младежи от Косово в български учебни заведения и т.н. 


От името на групата учени народният представител Красимир Богданов пое ангажимента да информира парламентаристите у нас за поставените проблеми и да направи всичко възможно те да бъдат решени или поне облекчени. На кратка среща с представители на българското посолство в Прищина гостите бяха информирани за политическата ситуация в Косово, за проблемите и успехите пред сътрудничеството между София и Прищина, както и за усилията проблемите на българите от Косово да бъдат решавани бързо и компетентно. 



Прищина – Призрен – София 

Костадин Филипов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024