Д-р Горан Благоев за църковната политика към Македония

19/03/2018

ЛЕКТОРИЯ „МАКЕДОНИЯ” ЗА ЦЪРКОВНИТЕ СПОРОВЕ

Костадин Филипов

В рамките на лектория „Македония”, водена от журналиста Костадин Филипов, в Македонския научен институт се проведе среща с двама експерти по църковно-каноническите въпроси и отношенията между Българската православна църква и Македонската правословна църква. 

В препълнената Голяма зала на института своите становища изложиха д-р Горан Благоев, познат от предаванията на БНТ „Вяра и общество” и „История.бг” и Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, член на ръководството на Сдружението на българските родове от Македония. 


В своите изложения и двамата гости припомниха важната роля на Българската православна църква за съхранение на българската народност през вековете. В същото време бе подчертана важността на решението, което Светият синод на БПЦ трябва да вземе по искането на МПЦ да я признае за своя църква –майка. 

 Въпросът с отзвука от обръщението на Св. Синод на възобновената Охридска архиепископия към БПЦ като към майка- църква предизвика оживена дискусия. Лекторите и голямата част от изказалите се определиха инициативите от Българската църква за приемането на МПЦ в семейството на автокефалните православни църкви като неефективни.



 Те застанаха зад идеята БПЦ да се застъпи по-решително пред Поместните православни църкви за установяване на каноническия статут на МПЦ. Това би отговаряло на историческата роля на БПЦ за опазването на духовността и на националното съзнание на българите в Македония през вековете. В хода на дискусията бе обсъдена и идеята за създаване на Инициативен комитет за честване на 1000-годишнината от Охридската архиепископия. 

В следващите дни ще бъдат проведени допълнителни разговори за текста на призив за подобно честване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024