Краят на цветущия Мелник (Подробности)

10/04/2018

Изглед към част от развалините на цветущия 
преди Балканските войни град Мелник, 1914 г.

сп. "Македонски преглед", 1924, г. I, кн. 2. Проф. Л. Милетич. В полуразрушения Мелник (Пътни бележки от 1914 година)...85-104


Беше хубав, топъл майски ден. Заранта рано бях потеглил от Петрич за Мелник. В разрушеното село Левуново престоях малко време, докато конете отпочинат. То стигаше, за да видя, где е била квартирата на гръцкия крал през лятото на 1913 година, когато гръцките войски бяха наближили към Джумая. 

Старият войвода Кочо Лютата беше в селото си, и той ми разправи подробности за гръцкото нашествие в околността. На прощаване го фотографирах заедно с родната му къща, както е възпроизведено в „Македония в образи" под No 390. 

Бързах, за да стигна по-рано в Мелник, за който много любопитствувах да го видя, понеже много бях чувал за особеностите на тоя гръцки град в чисто българската Мелнишка околия, тогава вече запустял, след като всичките му жители по заповед на гръцкото правителство бяха го напустнали заедно с оттеглящите се гръцки войски. 

Знаех още, че в него са настанени македонски бежанци и че градът е полуразрушен, както и че околното население още продължава да изнася из празните къщи, каквото може да задигне, въпреки явното запрещение на властите в града...

Целият материал четете по-долу:

 

Любезно предоставено от "Книги за Македония"

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024