Краят на цветущия Мелник (Подробности)

вторник, 10 април 2018 г.

Изглед към част от развалините на цветущия 
преди Балканските войни град Мелник, 1914 г.

сп. "Македонски преглед", 1924, г. I, кн. 2. Проф. Л. Милетич. В полуразрушения Мелник (Пътни бележки от 1914 година)...85-104


Беше хубав, топъл майски ден. Заранта рано бях потеглил от Петрич за Мелник. В разрушеното село Левуново престоях малко време, докато конете отпочинат. То стигаше, за да видя, где е била квартирата на гръцкия крал през лятото на 1913 година, когато гръцките войски бяха наближили към Джумая. 

Старият войвода Кочо Лютата беше в селото си, и той ми разправи подробности за гръцкото нашествие в околността. На прощаване го фотографирах заедно с родната му къща, както е възпроизведено в „Македония в образи" под No 390. 

Бързах, за да стигна по-рано в Мелник, за който много любопитствувах да го видя, понеже много бях чувал за особеностите на тоя гръцки град в чисто българската Мелнишка околия, тогава вече запустял, след като всичките му жители по заповед на гръцкото правителство бяха го напустнали заедно с оттеглящите се гръцки войски. 

Знаех още, че в него са настанени македонски бежанци и че градът е полуразрушен, както и че околното население още продължава да изнася из празните къщи, каквото може да задигне, въпреки явното запрещение на властите в града...

Целият материал четете по-долу:

 

Любезно предоставено от "Книги за Македония"

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2022