Македонският научен институт с две събития в Сандански

24/05/2018

МНИ ПРЕДСТАВИ КНИГА В САНДАНСКИ И ДАРИ СВОИ ИЗДАНИЯ НА ОБНОВЕНАТА ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА 

 На 21 май 2018 г. в обновената градска библиотека в Сандански бе представена книгата на преподавателя в Югозападния университет „Неофит Рилски” и член на МНИ д-р Илко Дренков „Великобритания и македонският въпрос (1919–1949)”.

Официални гости на събитието бяха Атанас Стоянов – депутат в 44 ОНС и председател на читалище „Отец Паисий – 1919”, който откри срещата, и доц. д-р Димитър Тюлеков – член на Македонския научен институт и преподавател в ЮЗУ, определил автора като „новоизгряваща звезда”, а книгата, като „несъмнен принос в нашата литература, тъй като никой не е писал по този въпрос
през последните 30 години.” 

Пред пълната зала д-р Илко Дренков резюмира своите анализи на лондонската дипломация за периода 1919–1949 година и имперската политика, провеждана на Балканите в този период, позовавайки се на автентични документи от български и чуждестранни източници. След тях се открояват документи от Лондонския кралски архив, дипломатическа кореспонденция на Атина и Белград, и др. 

Той поясни, че се е спрял именно на Великобритания, защото в разглеждания период империята все още е сила номер едно на международната политическа сцена и нейната политика на Балканите, която може да се опише като „поставяне на Македонския въпрос във фризера”, пряко влияе върху усилията на България за постигане на националното обединение. 

След като отговориха на множеството въпроси от заинтересованите светиврачани, учените дариха на библиотеката набор от издания на МНИ, които да обогатят нейния фонд и да дадат отговор на част от въпросите, отнасящи се до историческото ни минало.

Повече снимки от срещата и видео от ФБ страниците на Народно читалище „Отец Паисий – 1919” гр. Сандански https://web.facebook.com/chitalishte.sandanski/ и www.sandanski1.com 

 Любомир Димитров

Научно-информационна група към МНИ гр. Сандански

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024