Филиалът на МНИ и МК "Даме Груев" почетоха паметта на Гоце Делчев

06/05/2018

Членове на филиала на МНИ в Благоевград и на Младежкия клуб „Даме Груев” на почетно шествие в Благоеврад в памет на Гоце Делчев 

 Николета Войнова 

 На 4 май 2018 г. в Благоевград отново бе организирано почетно шествие за отбелязване на 115-годишнината от гибелта на идеолога и ръководителя на ВМОРО – Гоце Делчев. Д-р Кирил Алексиев от филиала на Македонския научен институт – Благоевград поде инициативата за мероприятието с подкрепата на Община Благоевград. 

В цялостната организация взеха участие Национално дружество „Традиция“ – Регионален Клуб Благоевград „Г. Измирлиев-Македончето“, Регионален исторически музей, Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ и др. В шествието се включиха членове от филиала на МНИ в Благоевград, родолюбивата организация „Патриоти“ – Дупница, „ВМРО – БНД“ София и Благоевград. Младежкият клуб „Даме Груев“ към МНИ и тази година взе в почетното шествие заедно с НД „Традиция“ – РК Благоевград „Г. Измирлиев-Македончето“, което осигури съответните носии и четнически униформи. 

Пред паметника на Гоце Делчев слова произнесоха кметът на града Атанас Камбитов, евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и депутатът в 44 Народно събрание Атанас Стоянов. След тях ученици прочетоха пасажи от биографията на Гоце Делчев от поета и революционер – Пейо Яворов, както и стихотворението му „Хайдушки песни“, посветено на Гоце Делчев. Програмата продължи с поднасяне на цветя на паметника на Г. Делчев и с почетен залп от НД „Традиция“. 

За завършек бяха изпълнени народни песни и хора от представители на НЧ „Никола Вапцаров – 1866“. На събитието присъстваха ученици от града, студенти и граждани, гости от Република Македония С почетното шествие бе продължена традицията от миналата година с подобни масови прояви да бъдат отбелязвани годишнини от събития и личности, свързани с националноосвободителното движение на македонските и тракийските българи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024