МНИ почете Деня на народните будители в Македония

26/11/2018

Честване Деня на народните будители в Скопие и почитане паметта на загиналите българи по време на Първата световна война в с. Цапари

Доц. д-р Александър Гребенаров
Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света"  

На 1 ноември (четвъртък) 2018 г. в Културно-информационния център на Р България в Скопие, по инициатива на Македонския научен институт, се почете общобългарския празник Деня на народните будители. Приветствени слова произнесоха г-жа Светлана Славова – директор на Културно-информационния център на Р България в Скопие, временно управляващият посолството на Р България в Скопие г-жа Даниела Будинова и председателят на МНИ – доц. д-р Ал. Гребенаров. 

В празничния ден Хоровите състави към Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ”, носители на множество отличия от национални и международни конкурси и фестивали под диригентството на Даниел Иванов, огласиха залата на Центъра с омайните си гласове. 

След музикалната част от програмата, водещите – К. Филипов и Ал. Гребенаров, дадоха думата на автори, съставители, редактори и членове на Издателския съвет да представят най-новите издания на Македонския научен институт – Списание „Македонски преглед”, Бюлетин „Българите на Балканите и по света” и обнародваните шест труда през 2018 г.: 

В. Велинова. Св. Климент Охридски – опит за портрет; С. Никифорова. Българската стопанска политика във Вардарска Македония през Втората световна война (1941–1944); Българският език древен, съвременен, единен. Сборник от научна конференция в памет на проф. д.ф.н. Благой Шклифов. Изданието е съвместно с Института за български език „Проф. Л. Андрейчин” – БАН; Яр. Рубаха. Полското списание „Славянски свят” за България от края на ХІХ и началото на ХХ в. Том 1; Тр. Митев. Българските буквари в Америка; П. Кърджилов. Кинохроники, заснети в Македония по време на три войни (1912–1918). 

На 2 ноември членовете на МНИ посетиха градовете Прилеп и Битоля, в които разгледаха историческите забележителности, свързани с българското културно-историческо наследство в Македония. Срещнаха се с представителите на българско консулство в Битоля, ръководено от генералния консул г-н Димитър Иванов. 

На 3 ноември членовете на МНИ се отправиха към с. Цапари, Битолско, където на възпоменателно тържество, по повод Архангелова (мъжка) задушница, почетоха паметта на загиналите българи по време на Първата световна война. Поклонението бе част от заключителния етап на изпълнението на Националната програма за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война. 

Тук МНИ отдаде почит към загиналите 196 български военнослужещи заедно с военните аташета на Великобритания, Италия, САЩ, Сърбия и Унгария, акредитирани в Р Македония, представители на НАТО, на Община Битоля, на българското генерално консулство в Битоля, на неправителствени организации на българите в Македония. Директорът на дирекция „Социална политика“ към Министерството на отбраната г-н Иво Антонов благодари на всички, дошли в с. Цапари да почетат паметта на българските герои. В местната църква „Св. Георги“, в чийто двор са запазени седем паметника на загинали български воини, бе отслужена панихида.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024