Лектория "Македония" събра почитатели на Яна Язова

31/01/2019

В ЛЕКТОРИЯ „МАКЕДОНИЯ” - ВЕЧЕР ЗА ЗАГАДЪЧНАТА ЯНА ЯЗОВА


Костадин Филипов 

Творческа вечер, посветена на живота и творчеството на Яна Язова бе проведена в Македонския научен институт в рамките на Лектория ”Македония”, водена от журналиста Костадин Филипов. Коя е родената в Лом Люба Тодорова Ганчева, какъв е нейният корен, тръгващ в далечното минало от село Райчица в Дебърския край на Македония? 

Кога младата Люба, написала първите си стихове се превръща в Яна Язова, магнетична и загадъчна и невероятно красива млада жена с високо чело и буйна черна коса? Каква е ролята в живота и за творчеството й на проф. Александър Балабанов, едно от емблематичните имена на българската литература и култура между двете войни на миналия век? Какво се случва с архивите на Яна Язова след нейната мистериозна гибел в една софийска мансарда? Получи ли поетесата и писателката Язова най- после своето заслужено признание като голям творец, след като не можа да му се радва приживе? 

На всички тези, а и на много други въпроси в рамките на Лекторията „Македония” отговори литературният критик, публицист и журналист Юлий Йорданов. Самият той роден в Лом, Йорданов полага неимоверни усилия да открие повече данни за времето, прекарано от Люба Ганчева-Яна Язова в този крайдунавски град. Открил е кръщелното й свидетелство, родната й къща, както и много други документи, свързани с Яна Язова. 

На основата на своите изследвания той вече е написал книгата за Яна Язова “Съдба, прободена от перото”, която вече е библиографска рядкост. За да разкрие пред повече хора историята на красивата поетеса с все още непълно изяснено и попълнено творческо досие, Йорданов предприема обиколка из България, която определя като „творчески маратон”. Част от този маратон бе и творческата вечер в Македонския научен институт.



Пред многобройните гости бяха показани и неизвестни досега фотографии с Яна Язова за различни мигове от нейния богат и бурен живот. Бяха изпълнени и малко известни нейни стихове, плод на таланта й вдъхновението й.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024