Българи от Албания, Косово и Северна Македония споделиха идеи за възраждането на българщината

26/06/2019

Българи от Северна Македония, Албания и Косово споделиха свои идеи за възраждането на българщината в техните страни 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 6

Николай Иванов

Представители на българските исторически общности в Северна Македония, Албания, Косово, Западните български покрайнини, Банат, Молдова и Украйна споделиха своите идеи, опит и наблюдения за възраждането на българщината в техните страни. Това стана по време на VI им съвместна среща, която бе организирана от ВМРО – Враца и лично от българския народен представител и член на Македонския научен институт Красимир Богданов.

 Гости на събитието бяха Деян Соколов от гр. Виница и Александър Димитровски от гр. Кочани, представители на Сдружение „Македонско-българско приятелство“, Фисник Ходжа – председател на дружество „Наша Гора“, обединяващо българите от района на Кукаска Гора (Албания), заместник-председателят на Дружество за българо-албанско приятелство Ервис Талюри от Корча (Албания), Делян Дамяновски – изпълнителен директор на Националното сдружение на председателите на общински съвети, г-жа Мая Червеняшка от гражданско движение „ДНЕС“. 

„В последните години забелязваме, че има една доста по-отговорна политика спрямо българите в чужбина. Знаете, че българското малцинство бе признато, а отскоро може да се гледат и новини на български език в Албания. В Западните покрайнини бележим успехи, въпреки ограниченията на сръбската държава. Една от победите е, че българските окончания на женските фамилии „-ова“ и „-ева“ бе върнато. Втори голям успех е, че старото име на Цариброд бе възстановено, защото допреди това носеше комунистическото име Димитровград”, каза Красимир Богданов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024