Родственици на Гоце Делчев в Петрич

03/09/2019

сп. "Македонски преглед", г. XXVI, 2003, № 3. Бъчварова, Димитрина. Семейства от Гоце-Делчевия род в гр. Петрич... 113-114 

На 4 май тази година се навършиха 100 години от смъртта на Гоце Делчев - Апостолът, душата и сърцето на ВМОРО. 

Г. Делчев е роден в гр. Кукуш. Старият град Кукуш, разполо- жен северно от Солун, върху южния склон на хълма Свети Георги, вече не съществува. През 1913 г. по време на Междусъюзническата война гърците го опожаряват и превръщат в пепел, защото гр. Кукуш е един революционен и чисто български град. Хиляди бежанци от Кукуш и околията тръгват към свободните предели на своята родина България. В

 България идва и Гоце-Делчевия род. Султана, майката на Г. Делчев, умира още в Кукуш през 1908 г. от мъка по тримата й загинали синове — Гоце, Мицо и Милан. През 1913 г. бащата на Гоце — Никола Делчев, със сина си Христо и петте си дъщери (Руша, Цоца, Тина, Велика и Елена) се установяват в гр. Горна Джумая (днес гр. Благоевград). В 1920 г. Н. Делчев умира в гр. Горна Джумая и е погребан в двора на черквата „Св. Богородица", след което децата му се преместват да живеят в София.

 В нашия слънчев гр. Петрич също се установяват две семейства от Гоце-Делчевия род. Султана, майката на Гоце Делчев, по баща се казва Нурджиева. Тя има двама братя — Иван и Христо. Христо умира много рано и има само един син Димитър. Димитър Нурджиев е пръв братовчед и съратник на Гоце Делчев. През 1913 г. Д. Нурджиев се установява в Петрич. Тук с жена си Бена създават семейство, в което се раждат три дъщери: Пенка, Мария, Слава и един син Трайко. 

Димитрина Бъчварова Пенка Нурджиева се омъжва за Петър Маргаритов и отглеждат шест деца: Велика, Димитър, Верка, Александър, Янка и Мария. Така Маргаритовият род по майчина линия е наследник на Гоце-Делчевия род. 

Мария Нурджиева се омъжва за войводата Иосиф Киров, член на ВМОРО, който загива през 1929 г. в Беласица планина, убит от засада. Те оставят две деца: Кирил Иосифов и Милка Иосифова. 

Слава Нурджиева се омъжва за Тома Евтимов и оставят в наследство дъщеря си Мария Томова, днес Манчева. 

Трайко Нурджиев има двама сина — Димитър и Георги. Димитър умира твърде рано. Георги Нурджиев и днес е учител в петричкото училище „Гоце Делчев". 

Второто семейство от Гоце-Делчевия род в Петрич е семейството на Ана и Борис Кирови. Бащата на Ана Кирова — Иван Ташев-Морарският войвода, е пръв братовчед на Г. Делчев и негов съратник в борбата срещу турското робство. Бащата на Гоце — Никола Делчев, и майката на Иван Ташев-Морарския войвода — Ката, са брат и сестра. След Междусъюзническата война през 1913 г., с огромния поток бежанци, тръгнали да търсят път към свободните предели на своето отечество България, тръгва и семейството на Ташо Ташев. Тримата братя Ташеви: Иван Ташев-Морарския войвода, Дино и Туше се установяват в землището на гара Левуново. 

По-късно те привличат при тях голям брой бежанци от с. Морарци, Кукушко, и поставят началото на днешното село Ново Делчево. Ана — дъщерята на Иван-Морарския войвода, се омъжва в Петрич за Борис Киров и създават семейство с четири деца: Митко, Стойчо, Дафина и Иван Кирови. 

Ето така двамата първи братовчеди на Г. Делчев: Д. Нурджиев и Иван-Морарския войвода оставят в гр. Петрич много семейства наследници на Гоце Делчевия род по майчина и бащина линия. Всички тези семейства се отличават с високо българско патриотично чувство, с голяма любов и дълбоко уважение към Гоце Делчев, Апостола, душата и сърцето на ВМОРО.

2 коментара:

  1. Бих искала да попитам автора на тази статия:Преди да се омъжи в Петрич Ана Кирова, къде е живяла? Тя има ли братя и сестри?!....

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024