Изучаването на "македонски език" ограничава развитието на децата

15/10/2019

Източник: Протокол от заседание на Инспекторския съвет при Горноджумайска област за констатациите от въвеждането  на "македонския" език в Пиринска Македония

 (Горна Джумая, 28 април 1948 г.) 

"...Светиврачкият околийски училищен инспектор др. Пенчо Пенков даде най-напред общите си впечатления от работата на учителите в околията. 

По въпроса за македонски език каза, че трудностите са много големи, има известно механическо заучаване, но трайни резултати няма. Също даване на толкова часове на македонски език ще се ограничи общото развитие на децата. Дава мнение македонския език да се изучава един път седмично. 

Вестник "Пионерче" се пласира с принуда и се води бележка кой не го получава. Учителката по македонски език в с. Брезница е казала: "Вардарска Македония бе окупирана от българите, а сега само Пиринска Македония е окупирана от българите, но ТИТО ще я освободи". 

Курсовете за изучаване на македонски език се провеждат задължително от страх за запазване на учителските места, понеже на тях постоянно се натяква, че догодина навсякъде ще се учи и говори македонски и ще почне изучаването му още от първо отделени...¨

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024