Декларация на МНИ относно членството на Северна Македония в ЕС

06/10/2019

ДЕКЛАРАЦИЯ НА МАКЕДОНСКИЯ НАУЧЕН ИНСТИТУТ ОТНОСНО ЧЛЕНСТВОТО НА Р СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ 

 Македонският научен институт, учреден през далечната 1923 г., следва традициите на своите създатели като проучва и популяризира знания за историко- географската област Македония, осветлява характера на националноосвободи- телното движение на македонските българи, застъпва се за духовното единство на всички българи, и последователно разобличава фалшификациите за историческото минало на областта. 

Тази дълголетна позиция Македонския научен институт отстоява и след 1 август 2017 г., когато се подписа Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Р България и Р С Македония. Надеждата, че ще се отвори нова страница във взаимоотношенията между двете държави, за съжаление не се оправда напълно. Решаването на спорните въпроси и политическите проблеми между Скопие и Атина, които засегнаха и събития от българската история, непремерените изказвания на македонски държавници и политици, относно характера на българското националноосвободително движение в Македония, както и намеренията на управляващите в Северна Македония да имитират разбирателство с Р България, породиха негативни коментари в нашата страна. 

Те станаха повод Институтът да реагира нееднократно на злободневни проблеми от двустранните отношения. Македонският научен институт констатира, че с изключение на единични случаи, до този момент липсват признаци за реално признаване на българското културно- историческо наследство в Македония. Исторически личности от Средновековието и плеядата известни български духовници, просветители и революционери в по- новото време – от XIX в. до средата на XX в. не напускат „Македонския пантеон“ на Р С Македония. 

Институтът изразява тревога, че вече близо две години се води безсмислен спор за делата на Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски, за народностната принадлежност на цар Самуил, както и на Гоце Делчев, когато историческите извори показват очевидната истина за преобладаващия български характер на Македония от средните векове до Ново време. Във връзка с предстоящата покана за членство на Р Северна Македония в ЕС, Македонският научен институт настоява пред българското правителство да постави като задължителни условия за правителството в Скопие: 

- да се признаят българските корени на мнозинството от населението в историко-географската област Македония, включително и в пределите на днешната Р Северна Македония; 

- да се осъдят политическите убийства и жестоките репресии срещу българите, извършени след 1944 г.;

- да се променят учебниците и помагалата, в които историческата истина за българите в Македония е подменена; 

- да се отстранят надписите върху паметници, музейни експонати и др., с подчертано антибългарско и обидно съдържание; 

- да се преосмислят националните празници, насочени неправомерно срещу българите и българската държава; 

-  да се преустанови езика на омразата към българите в медиите; 

- да се признае, че официалният език според Конституцията на Р Северна Македония е формиран на основата на български говори;

 - да се предоставят граждански и политически права на българите, еднакви с правата на другите етноси в Р С Македония, с включването им в Конституцията. 

Македонският научен институт заявява, че е време управляващите в Р С Македония да преосмислят политиката си за миналото и истината за него, защото опитите да се търси „македонска идентичност“ от средните векове до днес са анахронични и обречени на неуспех. 

Институтът желае проблемите в двустранните отношения между Скопие и София да се решат добронамерено, но без да се накърнява историческата истина за българското население в Македония, защото пътят към Европа не свършва през есента на 2019 г. с поканата за членство. Напротив, това е само начало, полагащо основите на цялостно преустройство, демократизация и адаптиране на духовната сфера, вкл. култура, наука, образование, медии и др. към изискванията на Европейския съюз, засягащи взаимоотношенията на Р Северна Македония със съседните държави, между които и Р България. 

Държавното управление в Р Северна Македония трябва да избере: лъжата или истината за историята. Този избор ще предопредели и нашето, българско решение и отношение за членството ѝ в ЕС. 

Досега не е забравена тъжната история на Македония, геройствата и страданията на македонските българи през ХІХ–ХХ в. защото историческата памет е най-великата проява на духа. Тук не може да има компромис! 

Македонският научен институт призовава правителствата на двете държави да започнат директен политически диалог в духа на подписания Договор и да не допуснат сложилите се противоречия между Р С Македония и Р България да се превърнат в проблеми на Европейския съюз. 3 октомври 2019 г.

3 коментара:

  1. Ако са Македонците били Българи, зашто Васил Кънчов пише че: „Мѣстнитѣ българи и куцовласи, които живъятъ въ прѣдѣлитѣ на Македония се наричатъ сами македонци и околнитѣ народи ги зоватъ тъй. Турцитѣ и арнаутитѣ не се казватъ македонци, но, попитани отъ кѫдѣ см, отговарятъ: отъ Македония. Арнаутитѣ отъ съверния и сѣверозападния край на областьта, които наричатъ своето отечество арнаутлукъ, така сящо и гърцитѣ, които живѣятъ по южнитѣ области, не се казват македонци, затова и границитѣ по тия мѣста споредъ народното възрѣние не сѫ ясно опрѣдѣлени.“ https://bg.wikisource.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

    ОтговорИзтриване
  2. Дозволени ли се коментари за оваа страница?

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024