Председателят на МНИ доц. д-р Ал. Гребенаров за МПО (Аудио)

07/10/2019

Доц. д-р Александър Гребенаров за Македонските патриотични организации в САЩ и Канада и гостуването на Лари Королов в България, за представяне на книга за Владимир Каназирев 

 В предаването „Изгрей зора” на Радио Благоевград на 29 септември 2019 г. председателят на Македонския научен институт доц. д-р Александър Гребенаров представи на слушателската аудитория моменти от историята на Македонските патриотични организации (МПО) в САЩ и Канада, създадена през 1922 г. 

Разказа интересни моменти от срещите с Лабро (Лари) Королов от Торонто – гост на МНИ. Той е главен редактор на в. „Македонска трибуна“, печатен орган на МПО от 1927 г. досега. Предложи да се обсъди идеята за по-тясно сътрудничество между МПО и МНИ във връзка с предстоящите 100 годишни юбилеи на двете най-дълголетни македонски организации. Чрез подобни общи проекти би могло да се популяризира историческата съдба на Македония, както и идеите за нейното бъдеще, в България, в Северна Америка и в останалия свят. 

Той припомни за общи реализирани инициативи през 20-30-те години на ХХ в., когато ВМРО и македонските бежански организации на македонските българи в страната подпомагат учредяването и укрепването на МПО в САЩ и Канада чрез изпращане на съюзни секретари, редактори и др. Доц. Гребенаров осведоми слушателите, че друг деец на МПО – Георги Младенов, също радетел на българщината сред емиграцията в Торонто, е подпомогнал материално и морално дейността на Македонския научен институт и филиала му в Благоевград по време на финансовата стагнация в Р България. 

 В края на разговора с водещия на предаването д-р Кирил Алексиев председателят на МНИ сподели за предстоящото представяне на книгата „Владимир Каназирев от Разлог до Сент Луис (1879–1962)“ с автор д-р Елена Чалгънова – уредник в Регионалния исторически музей в Благоевград. Книгата е посветена на живота и делото на роденият преди 140 години в Разлог революционен деец, дипломат, участник във войните за национално обединение, преподавател и общественик – един от учредителите на Македонските политически организации в САЩ и Канада – Владимир Каназирев. 

Организатори на проявата са Македонският научен институт, Община Разлог, Историческият музей – Разлог и Народното читалище – Разлог „15 септември 1903–1909 г.“

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024