Трогателен български дар зарадва монасите в Бигорския манастир

04/02/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", бр. 1, 2020 г. 

Николай Иванов

Скъп български дар зарадва монашеското братство на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“. Красивата икона на св. Архангел Михаил, майсторска изработка на популярния зограф Димчо Димчовски, бе официално подарена на християнската обител в навечерието на празника Богоявление и на празника на патрона на манастира – св. Йоан Кръстител.

Лично Величкият епископ – Негово Преосвещенство г. Сионий от Българската православна църква благослови иконата, която е изработена в сребърна обкова с позлата, украсена с перли и полускъпоценни камъни. 

От своя страна монашеското братство за пореден път показа своята духовна близост с приятелска и братска България като посрещна най-тържествено родната делегация. 

Архимандрит Партений изрази своята благодарност към Негово Преосвещенство г. Сионий и зографа Димчо Димчовски, като не пропусна да подчертае, че дарът „идва от нашия братски съсед“, Република България. 

Припомняме, че за трети път с благословията на епископ Сионий, зографът Димчо Димчовски подарява икони на македонски манастири. Първият път това бе икона на св. Кирил и Методий (отново за Бигорския манастир), след това на св. великомъченик Георги за манастира в Райчица, който е в непосредствена близост до Бигорския манастир.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024