Почина един от доайените на българската общност в Украйна

26/02/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 2.


На 7 февруари 2020 г. изненадващо почина доц. д-р Иван Забунов – един от доайените на българската общност в Украйна, известен учен-българист и депутат (няколко мандата) в Парламента на Република Молдова. 

Иван Забунов завършва училище в родното си село Твърдица, след което следва в Историческия факултет на Кишиневския държавен университет. От 1971 г. до 1985 г. работи в Института по история към Молдовската академия на науките. Научната си кариера посвещава изцяло на изследването на миналото на българите от Южна Русия. 

Неговият основен труд „Обновена Твърдица“ (Кишинев, 1980) (в съавторство) за пръв път разкрива историческото минало на родното му село в Буджака. В монографията „Българите в Южна Русия и българското национално Възраждане“ (Кишинев, 1981) отразява участието на бесарабските българи в национално-освободителното и културното движение на българския народ. Той е съставител, автор и редактор на сборника „Българите в Република Молдова. Организационна дейност“ (София, 2011).

 Като депутат в местния парламент той до последно се бореше за придобиване на национално-културен статут на Тараклийския район.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024