Екзарх Йосиф I (1840 - 1915)

05/05/2020

180 години от рождението на екзарх ЙОСИФ I, с мирско име Лазар Йовчев (5 май 1840, Калофер – 20 юни 1915, София). 

В родния си град е любознателен ученик и по-късно помощник на даскал Ботьо Петков. Учи във Великата народна школа във Фенер и Френския колеж в Цариград. Завършва правни науки в Сорбоната в Париж. От 1870 г. работи в Централния търговски съд в турската столица. Поел духовно поприще от екзарх Антим І, скоро той е ръкоположен за Ловешки митрополит. На 24 април 1877 г. след оставката на екзарх Антим е избран за български екзарх – най-младият сред българските архиереи. 

С редки качества, безупречен патриот, отличен дипломат, екзарх Йосиф успява да изгради забележителна духовна сграда за българския народ. В непрекъснати усилия за извоюване на български епархии в Македония и Одринско, успешно води борбата срещу гръцките владици, за национално опазване на българския народ, за разширяване на екзархийското ведомство в Македония и Одринско. Голямо постижение е откриването на Солунската мъжка гимназия през есента на 1880 г., следвано от девическа гимназия в Солун, гимназия в Битоля, българска педагогическа гимназия в Одрин, педагогически училища в Скопие, Сяр и др. 

Уредената с огромните усилия на екзарх Йосиф българска просвета в земите под чужда власт спомага да се повиши културата и родолюбието на българското население там. Огромната църковно-просветна дейност на Екзарха допринася за израстването на хиляди млади интелигентни сили. Из възпитаниците на българските училища в Македония и Тракия са излъчени и най-добрите организатори и ръководители на революционните борби срещу чуждия угнетител. 

От 23 април 1902 г. е почетен член на Българска академия на науките. Прави завещание с което дарява цялото си имущество за народополезни начинания. Градил цял живот делото на българите в останалите под чужда власт земи, в края на живота си екзарх Йосиф вижда смисъла на живота си унищожен. Като не може да понесе това, той е покосен от скръб и през 1915 г. умира, оставил име на рядко интелигентен и горещ родолюбец българин. 

 Д-р Весела Трайкова

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024