В Атина недоволни от бавното темпо на Смесената гръцко-македонска комисия

06/07/2020

Гръцката опозиция изразява недоволство от бавното темпо на работата на Смесената гръцко-македонска комисия

Бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 6

 Представители на опозиционната партия СИРИЗА в Гърция критикуват правителството на страната, че е занемарило работата по приложението на договореностите за промени в учебниците в Република Северна Македония. 

Редакционните комисии за написването на новите учебници в Република Северна Македония не са провеждали заседания от ноември 2019 г., за да се планират и осъществят измененията, които са договорени между представителите на Атина и Скопие в Смесената комисия на 27 март 2019 г. Според опозицията, това забавяне е резултат от пасивността на правителството на Кириякос Мицотакис, която е довела до замразяването на всички промени в учебниците на Република Северна Македония. 

Бившият министър в правителството на СИРИЗА и отговорник по международните въпроси на партията, Георгиос Катругалос е заявил пред гръцки медии, че няма напредък по реализирането на задълженията на македонската страна, което обаче се дължало на липсата на натиск и интерес от гръцкото правителство за по-бързото придвижване на тези въпроси. 

Катругалос подчерта, че „Преспанският договор предвижда задължения за промяна на съдържанието на учебниците, така че то да не съдържа националистически елементи. Ние бяхме предвидили една комисия за учебниците и се бяхме споразумели за незабавни промени в програмите и в съдържанието на учебниците още през септември миналата година“. 

Опозиционният представител твърди, че „Тази комисия за учебниците не е заседавала по същество нито един път откакто правителството на „Нова демокрация“ е дошло на власт и това е причината, заради която това много важно задължение на другата страна е останало до този момент замразено“. 

 Д-р Антон Панчев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024