Американски дипломат: Шефът на македонското контраразузнаване е в "джоба на сърбите"

01/09/2020

Виктор Димовски
Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 8. 

Директорът на македонската Агенция за национална сигурност Виктор Димовски е под тоталния контрол на сръбските власти. Това стана ясно от публикуваната дипломатическа кореспонденция на американското посолство в Скопие, която бе качена в "Уикилийкс". В грама на американския посланик в Скопие пише, че Виктор Димовски е „в джоба на сърбите“. 

Автор на документа е бившият посланик Джулиан Милованович (2005–2008 г.). Димовски е първият директор на Агенцията за национална сигурност (АНС), която бе създадена през месец май миналата година. Неговото назначаване бе истински шок както за експертите в сферата на сигурността, така и за външнополитическите наблюдатели. Димовски беше един мандат посланик в Белград. Преди това по време на президента Бранко Цървенковски (2004 – 2009 г.), който се смяташе за най-сигурния проводник на сръбското влияние в Македония, той оглавяваше Агенцията за разузнаване от 2007 до 2009 г. 

През 2017 г. е държавен секретар в Министерството на външните работи. Като участник в преговорите със София преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония на 1 август 2017 г. Димовски създаваше напрежение чрез така наречените „червени линии“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024