УС на МНИ на работна среща с членове на Филиала в Благоевград

14/09/2020

Управителният съвет на Македонския научен институт на работна среща с членове на Филиала в Благоевград 

 Владимир Митов 

 На 11 и 12 септември 2020 г. членове на Управителния съвет на МНИ посетиха Филиала на Института в Благоевград. Инициативата беше подета от председателя доц. д-р Георги Николов, а с него на посещението присъстваха зам.-председателят доц. д-р Наум Кайчев, научният секретар Владимир Митов и членът на УС Коста Филипов. 

В първия ден членовете на Управителния съвет посетиха Регионалния исторически музей – Благоевград, чийто директор д-р Кирил Алексиев е член на Института. От двете страни бяха направени дарения на книги, а разговорът премина в духа на дълголетното сътрудничество между МНИ и РИМ – Благоевград. 

Срещите на УС продължиха с проф. Илия Гюдженов и Снежка Захариева в квартал „Вароша“, където в една от възрожденските къщи се помещава Филиалът на МНИ. УС предостави за библиотеката му последните си издания, които ще ползват учени, преподаватели, ученици, студенти и всички, запленени от темата „Македония“. Разговорите бяха посветени на проблемите за разширяване на изследванията в областта на историята, езика, фолклора, политологията, изкуствознанието, както и на новите предизвикателствата пред Института. 

Членовете на Филиала разказаха пред новото ръководство за начина, по който се работи, предложиха имена, които заслужават да бъдат включени като членове на Института, изразиха мнение за необходимостта от засилване на комуникациите между колегите от Благоевград и София. На 12 септември 2020 г., в залата на РИМ – Благоевград се проведе втора работна среща. 

Членовете на УС запознаха членове на Филиала за естеството на предстоящите събития, в които биха могли да вземат участие. Направиха се предложения за дати и събития, които са повод

за организиране на научни форуми. Членовете на Филиала разказаха за организационните си проблеми. Не беше пропуснато да се спомене и за очакванията, които имат към ръководството на МНИ. Съвремието се оказа също част от дебата, тъй като темата „Македония“ е все по-актуална сред обществото. 

Коментираха се действията на политиците и тяхната компетенция по отношение на Македонския въпрос. Изразено бе мнение, че МНИ трябва да поддържа линията си за невмешателство към политически партии, формации и движения, и да остане независим научен център, разкриващ историческата за истина за Македония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024