Българи от Албания остро порицаха поредните антибългарски действия на среди от Скопие

05/11/2020

Дружеството за българско-албанско приятелство
изразява своето недоумение и разочарование от позицията на МД „Илинден“, според която в Албания не живеят българи и не съществува българско малцинство. 

Тази позиция е агресивна, обидна и противоречи, както на историческите извори, доказващи наличието на българи в Албания от векове, така и нашето демократичното право на самоопределение. Фалшифицирането на историческите факти е останало в миналото и във време на демокрация устояването на истината е дълг на всяка свободна държава. 

Дружеството за българо-албанско приятелство, би искало отново да напомни на МД „Илинден“, че българското малцинство в Албания е неразделна част от албанската държава и живее на тези места от столетия, много преди да бъде създадена съвременната македонска идентичност в средата на 20 век. 

Български организации и дружества съществуват и развиват от години активна културно-образователна дейност в Голо бърдо, Гора, Преспа, Връбник, Бобощица, Тирана, Елбасан, Кукъс и Берат. 

Освен за запазване на своя български език, български традиции и народни обичаи, нашите организации работят също така активно и с албанските държавни институции, и с Комитета на малцинствата. Не на последно място, нашите дружества са и мост в развиването на приятелски двустранни отношения между Албания и България. 

Българското малцинство е официално признато от Министерството на външните работи на Албания още през 1922 г. През 1935 г. албанската държава официално преброява 10 966 българи, документирани по населени места (Гора, Голо бърдо, Преспа и др.) През 2017 г. албанският парламент отново официално призна наличието на българското малцинство. Изразяването на публични позиции, с които се отрича българският характер на нашето малцинство и нашето право на самоопределение, противоречи на официалната позиция на най-висшия албански държавен орган. 

 Такива позиции и тези, които ги вдъхновяват целят връщането ни в отминали мрачни времена, в които насила се променяха и създаваха нови национални идентичности, пренаписваха и фалшифицираха исторически документи и свидетелства. Призоваваме изразителите на подобни позиции, както и техните чуждестранни вдъхновители да прекратят тази агресивна кампания и действия срещу българите в Албания. Призоваваме също така албанските и чуждестранните държавни институции да не толерират подобни позиции и организации проповядващи фалшифициране на историята и говор на омраза.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024