Българите в Косово гледат с надежда към София

04/12/2020



Българският посланик в Косово Христо Гуджев проведе важна среща с представители на нашите организации в страната

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 11.

Николай Иванов

За пръв път двете български дружества в Косово седнаха официално на една маса, за да дискутират как по-добре и целесъобразно да си сътрудничат в името на опазването на българската национална идентичност в страната. 

В началото на ноември тази година в село Долно Любене, Призренско се проведе среща на „Културнопросветно дружество на българите в Жупа, Подгора и региона“ и „Обединени българи в Косово“, на която присъства и българския посланик в Прищина Христо Гуджев. 

По стар български обичай гостите бяха посрещнати с питка с мед и сол от жени, облечени с традиционните за региона народни носии. В началото на срещата българският дипломат дари на председателите на двете дружества пакети с по 500 броя маски за лице и други предпазни средства за подпомагане на българските общности в борбата с разпространението на коронавируса. 

По време на последвалите разговори посланикът запозна домакините с основните насоки на българската външна политика по отношение на Косово и подчерта подкрепата, която нашата държава ще продължи да оказва на българските общности в региона. От своя страна, домакините благодариха за предоставената им помощ и изразиха очаквания, че българското правителство ще им помогне да оборудват офисите и помещенията, които ползват двете дружества. 

По думите им това ще бъде първата реална подкрепа от българска страна за тяхната дейност в Косово. Освен председателите на двете дружества – Сейфия Османи и Расмин Хамза, на срещата присъстваха също секретарят на местното дружество Африм Абдий и съветникът в българското посолство Милен Христов. Османи и Хамза говориха за проблемите, пред които са изправени нашите сънародници в Косово, като подчертаха тежката икономическа ситуация в Жупа, Гора и Подгора, трудностите пред местните младежи да се интегрират в косовското общество, да намерят работа и да се развиват професионално. 

Османи акцентира върху факта, че благодарение на това посещение за първи път се събират представителите на двете български дружества в Косово. Той отправи призив за признаването на двете дружества от страна на Държавната агенция за българите в чужбина, като посочи, че това ще е първата стъпка към признаването на българите за национално малцинство от властите в Косово. 

Посланик Гуджев подчерта продължаващите усилия на посолството в това направление, като посочи положителния ефект от увеличаващия се годишен брой на прием на студенти от Косово в българските висши учебни заведения и пожела тази тенденция да се запази и занапред.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024