МНИ за взаимоотношенията с Р Северна Македония - с крачка пред държавата

15/12/2020

Македонският научен институт за взаимоотношенията с Р Северна Македония – с крачка пред държавата 

 През изминалата седмица Република Северна Македония (РСМ) изпрати професор Владо Бучковски в София. Целта беше да се проведат срещи с различни институции и чрез диалог да се реши проблемът с наложеното от страна на България вето за започване на преговори за присъединяване на Македония в Европейския съюз (ЕС). 

По този повод проф. Вл. Бучковски води разговори с президента на Р България – Румен Радев, с министър-председателя – Бойко Борисов, с вицепремиера и министъра на външните работи – Екатерина Захариева, с вицепремиера и министъра на отбраната – Красимир Каракачанов и др. Македонският научен институт (МНИ) от своето учредяване през 1923 г. се опитва чрез история, етнология, лингвистика и др. да докаже, че територията на Македония е с предимно български характер. 

Основно с методите на науката и днес МНИ доказва, че населението, на Македония е неизменно свързана с историята на държавата България. Той успя да възстанови лектория „Македония“, водена от опитния журналист и член на Управителния съвет на МНИ Костадин Филипов. На нея се изявиха български държавници, политици, дипломати, журналисти, учени, общественици. Те разгледаха събития от миналото на Вардарска Македония, населена с преобладаващо българско население, така и отродителните процеси в Скопие в годините от Втората световна война до днес. В рамките на лекторията преди повече от година участваха и гости от Р С Македония – проф. Владо Бучковски, проф. Любомир Фръчковски, политикът Петър Богоевски, журналистът Виктор Канзуров и писателят Миланчо Янкоски. Те не само разказаха каква е ситуацията в Р Северна Македония, но запознаха присъстващите с малко известни проблеми и факти от страната, чиито граждани са. За присъстващите остава впечатлението, че най-големият страх за гражданите в тази страна е „идентитетот“. Безспорно най-интересната част от гостуванията на политици и общественици от РСМ е когато в рамките на лектория „Македония“, започваше дискусионната част. Въпроси към гостите задаваха и българи, родени в Македония, но пребиваващи в България. 

На някои от тях бе трудно и неудобно за лекторите от Р Северна Македония да отговорят. Въпросите „Кога в преброяването на РСМ гражданите ще могат да се запишат като българи?“, „Как роднини на някои от лекторите се оказват, че са избягали в България и се определят като българи?“ и т.н. оставаха в повечето случаи без задоволителни отговори. 

С това МНИ не спря диалога с общественици от РСМ. Бяха проведени две реципрочни срещи между членове на Института и университетски преподаватели, учени и журналисти от Македония начело с проф. Владо Бучковски, обединени от Сдружението за изследване на обществените науки „Аргументум“ – Скопие. Първата среща се проведе в София на 16 февруари 2019 г. под наслов „Диалози за Македония“. 

На нея се потърсиха отговори на причините за силната антибългарска пропаганда на медиите в Скопие, за конфронтацията в обществено-политическия, научния и културния живот между хората от двете страни на Осогово, за оспорваните в Р С Македония факти, явления и процеси от историята на Вардарска Македония. Изразиха се мнения за някои несъвършенства в Конституцията на Р С Македония и конституционните права на нейните жители, за коридор № 8, за бизнес перспективите и др. Втората среща с наименование „Диалог за сътрудничество в областта на европейската интеграция и преговорите за присъединяване – Предизвикателствата на Северна Македония и България“, беше проведена в Скопие на 25 октомври 2019 г. Тя бе организирана от Фондация „Конрад Аденауер“. 

На форума бяха дискутирани доклади относно „Българският опит в процеса на присъединяване към ЕС“ и „Реформиране на съдебната система в съответствие със стандартите на ЕС“. Направиха се предложения за общи проекти с Р Северна Македония, подпомагащи процеса на интеграцията ѝ в ЕС. В отделен панел се разгледа „Историята като предимство или недостатък по пътя към интеграцията в ЕС“. 

Поради извънредната ситуация свързана с епидемията от COVID 19, тези срещи не можаха да продължат. Посочените факти показват, че започналата от МНИ научно-обществена дискусия чрез проведените форуми за горещите проблеми на Р С Македония, сякаш подготви почвата за състоялите се разговори на държавно ниво. Ще намери ли обаче Скопие верния път за интеграция към ЕС с признаване на историческите реалности за българските корени на мнозинството от населението в Р С Македония или ще продължи на базата на мимикрия и отрицания да внушава на света, че тя е превърната в „жертвен агнец“ от Р България е път, който трябва да избере обществото в страната? 

Отговорите на тези въпроси, които се надяваме, че и МНИ е провокирал добронамерено, ще покаже доколко Р С Македония споделя искрено европейските ценности и е готова за интеграция към ЕС. 

 Владимир Митов, научен секретар на Македонския научен институт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024