Напусна ни историкът Денчо Митев (1933 - 2020)

10/12/2020

Напусна ни историкът Денчо Павлов Митев. Той е роден през 1933 г. в с. Катрище, Кюстендилско. Завършва средно образование в Кюстендил и специалност „История” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. 

Учителствува в Никопол и Кюстендил. През 1963 г. е назначен за директор на Държавен архив – Кюстендил. Междувременно работи като журналист и за кратко е директор на Окръжен исторически музей – Кюстендил. От 1980 г. до пенсионирането си през 1994 г. отново е директор на архива в Кюстендил. 

Блестящ познавач на местната история, Денчо Митев участва в множество конференции, семинари, симпозиуми като докладчик, а и в немалка част като организатор. Изпод перото му излизат съобщения, статии, студии и монографии предимно с краеведска тематика. Постепенно той се утвърди като доайен на историците в Кюстендил. Едва ли има колега, на когото да не е помогнал. 

Темата „Македония” винаги го е вълнувала. Той самият убеждава участници в освободителното движение да оставят своите спомени, документи и други материали в Държавния архив. 

Денчо Митев е един от учредителите на Научно-информационната група на Македонския научен институт в Кюстендил през 1998 г. Винаги е подкрепял инициативите и е оказвал съдействие за популяризиране на историческата истина по македонския въпрос. 

 Поклон пред паметта му!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024